Advokat Tomanović: Legitimno je da se na ulici branite od nepravde, narod je presudio o litijumu

Advokat Zdenko Tomanović izjavio je da je pravo građana na javno iskazivanje neslaganja ili drugačijeg mišljenja na javnoj sceni postalo ljudsko pravo i poručio da ulica jeste javna scena, i to istinska.

„Na ulici je dozvoljeno ono što je legitimno, prirodno i prihvatlijvio, logično i moralno. Legitimno je da se branite od nepravde. Javno okupljanje kao osnovno pravo može da bude iznenadno u vidu demonstracija, protesta, a žestina otpora prema nezakonitom delovanju vlasti, odnosno nepravdi, zavisi od obima te nepravde, jer poznavaoci prava znaju za onu staru izreku – ‘kada zakon prestane, tiranija nastane’ „, naveo je Tomanović, u intervju za nedeljnik Vreme.

Govoreći o projektu „Jadar“, Tomanović je poručio da je „bitno da su građani rekli ‘Nećete kopati’, to je presuda naroda i na nju nije dozvoljena žalba“.

„Ta javna presuda ‘Nećete kopati’ podiže moralni kapacitet celog društva. Odluka naroda – kopanja neće biti, pre svega je moralnog i pravnog karaktera. Prepoznali su da je političkoj eliti zdrava Srbija propagandni pojam, a građanima je to život“, naveo je Tomanović.

Upozorio da „vrh vlasti širi strah i paniku od revolucija, od nekih ‘Beomajdana’, od krvi po ulicama, da bi se zapravo otvorio prostor za napad na slobodu govora“.

„Oni vide opasnost u Srbiji od slobode govora. Pokušavaju da ubede slobodan narod da se odrekne svojih sloboda i prava. Njihova kampanja ‘Zbijmo sada redove da bismo odbranili Srbiju’ intenzivna je jer žele da ubede ljude da je opravdano targetirati građane, razvijati nesigurnost i širiti autocenzuru. Šire strah da će Vas neko pokupiti na aerodromu, u prodavnici, prolazu i da bi mogli da Vas podvedu pod neko krivično delo“, istakao je Tomanović.

Na konstataciju da predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kaže da opozicija poziva na građanski rat, Tomanović je ocenio da upravo tu tvrdnju treba da razmatra tužilaštvo, jer vlast nema ovlašćenje da gura građane u strah i paniku, a ni u nesugurnost, podsetivši da za izazivanje panike „postoji“ krivično delo.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com