Aktivisti ispred Skupštine Srbije: Neće biti kopanja litijuma

Aktivisti okupljeni večeras u Beogradu, ispred Doma Narodne skupštine Srbije, poručili su nadležnima da se litijum neće iskopavati u Srbiji i da će biti kažnjeni svi koji su radili na štetu države.

Ispred Skupštine se nekoliko stotina ljudi okupilo u znak protesta zbog odlaganja sednice o zabrani iskopavanja litijuma.

Zlatko Kokanović iz pokreta „Ne damo Jadar“ rekao je da se vlast očigledno boji, čim su juče u 14.00 zakazali sednicu o litijuma, a danas je otkazali.

„Imamo ‘pozdrav’ za Anu Brnabić: Ona je jedan prevarant, lažov, manipulator i nije dostojna funkcije koju obavlja i svakim danom krši zakon i Ustav. Sve priče su ispričane, mi po cenu svojih života nećemo vam dozvoliti da kopate, možete da probate, mi vas čekamo i od vaših poteza zavise naše akcije“, rekao je Kokanović.

Poručio je da predsednica Skupštine, premijer i cela Vlada lobiraju za Rio Tinto i da se postavlja pitanje da li su na platnom spisku te kompanije ili je ta kompanija u sastavu Vlade.

Član udruženja „Rendžeri istočne Srbije“ sa Homolja Ivan Milosavljević poručio je „izdajnicima i geolozima koji rade za strane kompanije“ da će ih narod zapamtiti i da neće proći bez kazne to što rade.

Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) izjavila je da Ana Brnabić ne sme da zakaže sednicu jer zna da je 86 posto građana protiv Rio Tinta.

„Pobedićemo, zakazala Ana ne zakazala, raspravljali ne raspravljali, nismo na vas ni računali nego na narod koji će vas juriti po ulicama kada sazna šta sve ste izdali i koliko ste se bezobrazno obogatili“, rekla je u govoru ispred Skupštine.

Dodala je da je „dosta poniženja od bahate vlasti koja narodu nudi parizer i dva jajeta, a piju vina od nekoliko hiljada evra“.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com