Aleksić (NPS): ‘Rio Tinto’ u Gvineji doveo na vlast lojalne ljude, sličan scenario i u Srbiji

Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić kazao je danas da je kompanija „Rio Tinto“, uticala na „ishod izbora u Gvineji“, gde je dovela na vlast lojalne ljude koji su joj omogućili rudarenje gvožđa i ocenio da se „sličan scenario dešava u Srbiji sa litijumom“.

Aleksić je na konferenciji u holu Doma Narodne skupštine kazao novinarima da je Svetska banka istraživala korupciju u Gvineji i utvrdila da je u taj slučaj bila umešana kompanija „Rio Tinto“.

„Pokrenuta je velika kampanja kako bi se jednoj kompaniji oduzela stečena prava za eksploataciju gvožđa, a u centru te kampanje bio je ‘Rio Tinto’ koji je želeo da dobije to ekspotaciono pravo. ‘Rio Tinto’ je zapravo promenio vlast u Gvineji. Na čelo države došao je Alfa Konde. Postoji audio snimak gde on tražio avans od 1,5 miliona dolara kako bi zaustavio dozvole koje je imala prethodna kompanija“, kazao je Aleksić.

Po njegovim rečima, ispostavilo se da su u tom slučaju u Gvineji učestvovali isti oni ljudi koji se sada pojavljuju u Srbiji i sa kojima su predstavnici srpske vlasti u bliskim odnosima.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica parlamenta Ana Brnabić sastajali su se u više navrata sa istim ljudima koji se pominju u slučaju u Gvineji. Među njima su Toni Blejer, Soroš, Kušner i drugi, a ključna osoba koja se pominje u oba slučaja je Čad Bledit koji je sada izvršni direktor ‘Rio Tinta’ za projekat Jadar“, naveo je Aleksić.

Dodao je da Gvineja nije jedina zemlja koja je imala probleme sa kompanijom „Rio Tinto“ i kazao da je Australija toj firmi oduzela određene dozvole a rad, da je Madagaskar pokrenuo sudski spor protiv nje, kao i da se u Papua Novoj Gvineji desio građanski rat koji je odneo mnogo života.

Aleksić je rekao da je sumnjivo zašto je „Rio Tinto“ u Srbiji potrošio 155 miliona evra na konsultantske usluge od trenutka kada je tadašnja premijerka Ana Brnabić rekla da je stavljena tačka na na taj projekat.

„Kako je moguće da neka kompanija kojoj je vlada ukinula dozvole troši toliki novac? Mi smo ove godine saznali da projekat nije prekinut. To sve podseća na slučaj Gvineje. Vlast u toj zemlji je slušala Rio Tinto, a danas svi odgovaraju zbog toga. Vlast u Srbiji još ima šansu“, kazao je predsednik NPS.

Po njegovim rečima, opozicija pruža „slamku spasa“ vladajućoj većini predlogom da se zabrani eksploatacija litijuma.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić sazvala je prvu sednicu redovnog zasedanja parlamenta za ponedeljak, 7. oktobar u 10 sati, a na dnevnom redu će biti Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji je podnelo 86 opozicionih poslanika.

Ona će održati konferenciju za novinare kasnije danas.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com