Američki ministar potvrdio da je Severna Koreja poslala trupe u Rusiju za rat u Ukrajini

Američki ministar odbrane Lojd Ostin potvrdio je danas da je Severna Koreja poslala vojnike u Rusiju, dok je načelnik obaveštajne službe Južne Koreje rekao da se 3.000 severnokorejskih vojnika nalazi u Rusiji.

Obučavaju se za upotrebu bgespilotnih letelica i drugog oružja pre nego što će biti raspoređeni na front.

Ostin je rekao novinarima da će to biti „veoma, veoma ozbiljno pitanje“, ako se te trupe uključe u rat u Ukrajini na strani Rusije i da će to imati uticaja u Evropi i Indo-pacifičkom regionu.

Južna Koreja je objavila da je prošle nedelje 1.500 severnokorejskih vojnika poslato u Rusiju, dok je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ranije rekao da ima obaveštajne podatke da se 10.000 vojnika Severne Koreje sprema da se pridruži ruskim snagama.

SAD i NATO ranije nisu zvanično potvrdili prijavu slanja trupa Severne Koreje, ali su upozorili na opasnost ako je to tačno. Rusija i Severna Koreja su do sada negirale slanje trupa.

Direktor Nacionalne obaveštajne službe (NIS) Južne Koreje Čo Tae-jong rekao je poslanicima da je 1.500 severnokorejskih vojnika ušlo u Rusiju i da je njegova agencija procenila da Severna Koreja ima za cilj da pošalje ukupno 10.000 vojnika u Rusiju do decembra.

NIS je saopštio da je 3.000 severnokorejskih vojnika poslatih u Rusiju podeljeno na više vojnih baza i da su na obuci.

Šef NIS je rekao da ruski instruktori imaju visoko mišljenje o moralu i fizičkoj snazi severnokorejskih vojnika, ali pretpostavljaju da će pretrpeti teške gubitke jer im nedostaje razumevanje modernog ratovanja.

Navodi se da Rusija regrutuje veliki broj prevodilaca da bi im pomogli da se snađu.

NIS je navodno otkrio znake da Severna Koreja premešta na posebne lokacije i izoluje porodice vojnika izabranih da budu poslati u Rusiju.

Šef ukrajinskog vojno-obaveštajnog direktorata Kirilo Budanov rekao je za onlajn vojni list „The War Zone“ da će severnokorejske trupe danas stići u rusku oblast Kursk da pomognu ruskim trupama u borbi protiv ukrajinskog upada koji traje od početka avgusta.

Severna Koreja i Rusija, upletene u odvojene konfrontacije sa Zapadom, jačaju saradnju u poslednje dve godine. U junu su potpisali odbrambeni sporazum kojim se od obe zemlje zahteva pružanje hitne vojne pomoći ako bilo koja od njih bude napadnuta.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com