U trendu

Bajden pozdravio angažovanje pregovarača Izraela za postizanje prekida vatre u Gazi

Predsednik SAD Džozef Bajden je danas u telefonskom razgovoru s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom „pozdravio njegovu odluku da ovlasti svoje pregovarače da se angažuju sa američkim, katarskim i egipatskim posrednicima u nastojanju da postignu sporazum o prekidu vatre“ u Pojasu Gaze gde Izrael ratuje protiv palesetinskog pokreta Hamas koji je nedavno odgovorio na predlog tog sporazuma, saopštila je Bela kuća.

Uz prekid vatre išlo bi oslobađanje talaca koje drži Hamas „kako je to naveo predsednik Bajden i koje su podržali Savet bezbednosti UN, G7 i zemlje širom sveta“, piše u saopštenju.

Navedeno je da je Netanjahu u razgovoru s Bajdenom čestitao Sjedinjenim Državama današnji Dan nezavisnosti i zahvalio Bajdenu zbog „kontinuirane i nepokolebljive podrške bezbednosti Izraela“, a Bajden „ponovo potvrdio svoju čvrstu posvećenost bezbednosti Izraela, uključujući i suočavanje sa pretnjama terorističkih grupa koje podržava Iran, kao što je libanski Hezbolah“.

Bajden i Netanjahu su pozdravili sastanak njihovih timova za državnu bezbednost „u formatu Strateške konsultativne grupe“ koji će biti 15. jula.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.