Beograd obeležava 80. godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu

U Beogradu će danas biti obeležena 80. godišnjica oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, u znak sećanja na 20. oktobar 1944. godine kada su završene višednevne borbe u kojima su poginule hiljade pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ), sovjetske Crvene armije i civila.

Oslobođenjem Beograda okončano je 1.287 dana nemačke okupacije, a Beograd je, uz delimično Pariz, bio jedini glavni grad u Evropi u čijem je oslobađanju sa armijama velikih sila ravnopravno učestvovala regularna nacionalna vojska.

Po istorijskim izvorima, u borbama za Beograd poginulo je nešto manje od 3.000 boraca NOVJ i oko 1.000 crvenoarmejaca, dok je oko 14.500 vojnika ranjeno.

Nemačke snage imale su oko 15.000 poginulih i oko 9.000 zarobljenih.

Beograd je oslobođenje dočekao u ruševinama – od bombardovanja fašističke Nemačke 6. aprila 1941. godine, čime je počeo nenajavljeni rat u Kraljevini Jugoslaviji, do bombardovanja savezničkih snaga tokom 1944. godine kada je vazdušnim udarima u aprilu, maju, junu, julu i poslednji put u septembru napadana nemačka infrastruktura, ali je stradao i veliki broj civila i civilnih objekata.

Državna ceremonija obeležavanja 80. godišnjice oslobođenja Beograda danas će se sastojati iz nekoliko delova, a počeće u 9 sati polaganjem venaca kod Spomenika sovjetskim pilotima na Avali, što će učiniti predstavnici ministarstava, Vojske Srbije, kao i ambasada Rusije, Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana.

Centralni deo državne ceremonije biće održan u 11 sati na Groblju oslobodilaca Beograda, dok će u 14 sati u Narodnom pozorištu biti održana svečana akademija povodom obeležavanja te godišnjice.

Polaganje venaca na Groblju oslobodilaca odvojeno su najavili i Savez antifašista Srbije, Feministička antifašistička mreža, stranka Zeleno-levi front i ministar bez portfelja zadužen za oblasti međunarodne ekonomske saradnje i društvenog položaja crkve u zemlji i inostranstvu, Nenad Popović.

Čestitku povodom obeležavanja 80. godišnjice oslobođenja Beograda od fašizma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ove godine je uputio predsednik Rusije Vladimir Putin, u kojoj je ocenio da je ta operacija „slavna stranica“ zajedničke istorije.

„Rusi i Srbi su vekovima stojali rame uz rame u borbi protiv zajedničkih neprijatelja, zajedno su savladavali nedaće i iskušenja. Važno je da dobre tradicije bratskog prijateljstva, koje su nam zaveštali preci, i danas služe kao pouzdana osnova za razvoj odnosa strateškog partnerstva između Rusije i Srbije“, naveo je Putin u čestitki.

Putin je podsetio da hiljade sovjetskih vojnika palih u borbi protiv nacizma počivaju u srpskoj zemlji.

„Visoko cenimo poštovanje i pažljiv odnos uz koje vlasti i građani Srbije čuvaju sećanja na njih… Iskreno Vam želim zdravlje i uspeh, a svim Vašim sunarodnicima blagostanje i prosperitet“, dodao je ruski predsednik u tekstu čestitke.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com