U trendu

Bivši pripadnik DB Miroslav Kurak, koji je oslobođen za učešće u ubistvu Ćuruvije tužio NIN

Bivši pripadnik Državne bezbednosti (DB) Miroslav – Miki Kurak koji je bio optužen da je učestvovao u ubistvu Slavka Ćuruvije 1999, a presudom Apelacionog suda je oslobođen, tužio je NIN zbog teksta „Pozovi NN radi ubistva“, objavio je danas taj nedeljnik.

U tom tekstu koji se bavi presudom Apelacionog suda kojom su bivši DB-ovci Rade Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić oslobođeni krivice za učestvovanje u Ćuruvijinom ubistvu, za Kuraka je sporna rečenica u kojoj se navodi da je Milorad Ulemek Legija na suđenju rekao kako je Kurak „neposredni izvršilac ubistva Ćuruvije“.

Kurak je tužio NIN tvrdeći da je „pretrpeo duševni bol, povredu časti i ugleda“ i traži odštetu od 500.000 dinara, piše na sajtu tog nedeljnika.

On je bio je optužen da je učestvovao u ubistvu Ćuruvije, a tokom suđenja bio je u bekstvu.

Apelacioni sud doneo je oslobađajuću presudu posle višegodišnjeg suđenja pošto je optuženima ukinuta presuda Specijalnog suda kojom je Kurak, pored ostalih, bio osuđen na 20 godina zatvora.

U optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal pisalo je da je „Marković kao načelnik Resora DB plan o lišenju života oštećenog preneo okrivljenom Radonjiću i tako sa umišljajem podstrekao da pripremi fizičku likvidaciju Ćuruvije“.

Pisalo je i da je pa je „Radonjić postigao dogovor o neposrednom izvršenju ubistva sa pripadnicima DB, Kurakom i Romićem“.

Apelacioni sud je utvrdio da „i pored svih izvedenih dokaza“, nije utvrđeno postojanje organizovane kriminalne grupe, niti je „izveden nijedan dokaz koji bi potvrdio navode optužbe da je Radonjić postigao dogovor o neposrednom izvršenju ubistva sa Kurakom i Romićem“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.