Blinken pozvao na uzdržanost, posebno u Libanu

Državni sekretar SAD Entoni Blinken pozvao je danas na uzdržanost na Bliskom istoku i ocenio da će dalje eskalirajuće akcije još više otežati razgovore o prekidu vatre u ratu Izraela i Hamasa.

„Francuska i SAD su ujedinjene u pozivu na uzdržanost i apelovanju na deeskalaciju kada se radi o Bliskom istoku uopšte i Libanu posebno“, rekao je Blinken u Parizu posle sastanka sa francuskim kolegom Stefanom Sežurneom, a povodom eksplozija komunikacionih uređaja na čijoj je meti bio libanski Hezbolah u napadima koji se pripisuju Izraelu.

Blinken je dodao da se radi na postizanju prekida vatre u Pojasu Gaze, te da je to i dalje moguće i neophodno, prenele su agencije.

Sežurne je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Blinkenom rekao da su Francuska i SAD „vrlo zabrinute za situaciju“ na Bliskom istoku.

Te dve zemlje sarađuju u slanju poruka o deeskalaciji, rekao je francuski ministar uz ocenu da se „Liban nikada neće oporaviti od totalnog rata“.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je danas razgovarao telefonom sa najvišim libanskim političkim i vojnim liderima i takođe apelovao na uzdržanost posle talasa eksplozija.

U saopštenju Makronovog kabineta je navedeno da je zatražio od libanskih lidera da prenesu poruku lokalnim organizacijama, uključujući Hezbolah, da se izbegne dalja eskalacija usred zabrinutosti od šireg rata.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com