Bregu: Neophodne sveobuhvatne mere za poboljšanje ekonomskih prilika u Jugoistočnoj Evropi

Društveno-ekonomska struktura Jugoistočne Evrope je pod sve većim opterećenjem usled smanjenja broja stanovništva i povećanja ekonomskih nejednakosti, zbog čega su neophodne sveobuhvatne mere za poboljšanje lokalnih i regionalnih ekonomskih prilika, izjavila je u Njujorku generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

„Naša strategija u daljem radu mora obuhvatati sveobuhvatne mere za poboljšanje lokalnih i regionalnih ekonomskih prilika, unapređenje infrastrukture i korišćenje drugih instrumenata kojim će se obezbediti nove mogućnosti za stabilizaciju i revitalizaciju naših ekonomija“, rekla je Bregu na jučerašnjem sastanku ministara spoljnih poslova članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), na marginama 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN).

Ministri su na sastanku pohvalili vodeću ulogu Saveta za regionalnu saradnju u usmeravanju i omogućavanju regionalne saradnje i istakli važnost druge faze zajedničkog regionalnog tržišta, čije odobrenje se očekuje na samitu Berlinskog procesa narednog meseca, saopštio je RCC.

Na sastanku u organizaciji Saveta, Bregu je kazala i da se RCC „vodi načelom da je saradnja najveći adut u svetu koji se sve brže menja“.

„I nakon gotovo šest godina mog mandata, ovo načelo je i dalje od suštinske važnosti. Naša misija u proteklih šest godina je bila jasna, a to je da se ne samo prilagodimo promenama, već i da ih predvodimo. Naše inicijative, uključujući naš ključni doprinos Berlinskom procesu, okrenute su budućnosti i uvek s ciljem obezbeđivanja održivosti dublje ekonomske integracije našeg regiona i njegovog društvenog razvoja“, dodala je Bregu.

Akcionim planom za zajedničko regionalno tržište, za period od 2021. do 2024. godine, u koordinaciji RCC, ostvareni su konkretni rezultati za građane Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

Najvažniji među njima su potpisivanje Sporazuma o smanjenju cena usluga rominga na Zapadnom Balkanu, potpisivanje Deklaracije o romingu između Evropske unije i Zapadnog Balkana, otvaranje zelenih koridora tokom pandemije koronavirusa i njihovo proširenje unutar regiona, kao i potpisivanje 17 sporazuma, odnosno deklaracija, radi olakšavanja kretanja građana, studenata i stručnjaka u regionu, dodaje se.

Tokom tog perioda, RCC je postao glavni regionalni partner u koordinaciji Zelene agende za Zapadni Balkan, navodi se i dodaje da je Savet sa regionalnim partnerima, u cilju promocije održivog ekonomskog rasta Jugoistočne Evrope, pripremio strategiju „Jugoistočna Evropa 2030“ koju su 2021. godine prihvatile sve članice SEECP.

„Iako ovaj put nije bio lagan s obzirom na veliku političku tenziju u regionu, ipak je uvek bio isplativ. Pomenuti sistemski rezultati odražavaju se i u kontinuiranoj ogromnoj podršci građana Zapadnog Balkana regionalnoj saradnji“, navela je Bregu.

Bregu je, kako se navodi, podstakla učesnike SEECP da se dodatno angažuju na sprovođenju regionalnih strategija, kao što su „Jugoistočna Evropa 2030“, Zelena agenda za Zapadni Balkan i zajedničko regionalno tržište.

Ukazala je da se tim strategijama usmerava održivi razvoj regiona i istovremeno podstiče regionalna saradnja i unapređuju ekonomski rast, socijalna uključenost i održivost životne sredine.

Pre ministarskog sastanka SEECP, Bregu je razgovarala sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Aleksandrom Kasanofom o značaju evroatlantske i evropske integracije regiona, piše u saopštenju.

Kasanof je, kako navodi RCC, ponovio podršku regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu i daljem radu na regionalnim programima, i pohvalio uspehe regiona ostvarene tokom mandata Majlinde Bregu.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com