DEA zatvara dve kancelarije u Kini iako se agencija bori da zaustavi protok droge fentanila

 Američka Uprava za suzbijanje narkotika (DEA) planira da zatvori dve svoje kancelarije u Kini u trenutku dok se agencija bori da zaustavi protok fentanila iz te zemlje koji je izazvao epidemiju zbog koje je stotine hiljada Amerikanaca mrtvo.

Iako se mesecima pričalo o tome nejasno je zašto DEA zatvara svoje kancelarije u Šangaju i Guangdžouu, ostavljajući samo one u glavnom gradu Pekingu i Hongkongu, kao ni kako bi to moglo da utiče na njene napore u vezi sa borbom u suzbijanju trgovine fentanila.

„Moramo da radimo sa Kinezima i nateramo ih da pomognu da se zaustavi protok hemikalija“, rekao je Majk Vigil, bivši šef inostranih operacija DEA „a teško je razviti te odnose sa manje zastupljenosti u zemlji“.

Iako je Kina dodala desetine hemikalija od kojih se proizvodI fentanil na svoju listu zabranjenih supstanci, ona ostaje najveći svetski izvor fentanila koji se krivi za skoro 100.000 smrtnih slučajeva u SAD godišnje.

„Ova zatvaranja odražavaju potrebu da se iskoriste ograničeni resursi DEA za operacije tamo gde možemo da ostvarimo najveći uticaj u spašavanju američkih života“, rekla je administratorka DEA En Milgram zaposlenima prošle nedelje. Plan takođe uključuje zatvaranje desetak drugih kancelarija u svetu.

Bile su potrebne godine američkih zahteva pre nego što je Kina uopšte pristala da dozvoli DEA da otvori kancelarije van glavnog grada Pekinga 2017. godine.

Međutim, jedan američki zvaničnik upoznat sa situacijom, koji je razgovarao pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da je saradnja Kine uglavnom bila samo simbolična i da su se agenti u terenskim kancelarijama suočavali sa poteškoćama u dobijanju viza i brojnim ograničenjima jer su odnosi SAD sa Kinom pogoršani. 

Kina je suspendovala saradnju u borbi protiv narkotika 2022. godine u znak odmazde zbog posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu. Međutim, činilo se da su se ti odnosi nedavno poboljšali nakon sastanka predsednika Džozefaa Bajdena u San Francisku sa Si Đinpingom.

Milgramova je otputovala u Kinu u januaru sa Todom Robinsonom, najvišim zvaničnikom za borbu protiv narkotika u Stejt departmentu. Nekoliko meseci kasnije, vlasti u Pekingu uhapsile su jednog kineskog državljanina koji je pobegao iz SAD nakon što je optužen u pred federalnim sudom u Los Anđelesu za trgovinu fentanilom.

Ona je naglašavala kako bi takva saradnja mogla pomoći da se prekine kineska trgovina hemikalijama i njena uloga kao magneta za pranje ilegalnih prihoda od droge širom sveta.

Kina nije želela da komentariše ono što je rekla da je unutrašnja stvar DEA. Međutim, Liu Pengiu, portparol kineske ambasade u Vašingtonu, pohvalio je nedavnu saradnju dve zemlje u vezi sa fentanilom, navodeći nedavnu posetu sedištu DEA delegacije koju je predvodio generalni direktor kineskog Biroa za kontrolu narkotika.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com