Đilas upitao Ursulu fon der Lajen da li joj je ‘bar malo neprijatno’ zbog podrške Vučiću

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas uputio je danas otvoreno pismo predsednici Evropske komisije (EK) Ursuli fon der Lajen u kojem je zapitao da li joj je bar malo neprijatno dok izgovara hvalospeve na račun vlasti u zemlji koja je evropski šampion u korupciji i kriminalu.

„Da li je vas je sramota kada izgovorate da je Vučićeva Srbija, u kojoj se deca izbacuju iz obdaništa jer su im roditelji u opoziciji, u kojoj se opozicionarima razbijaju glave, pale automobili i otpuštaju sa posla, jedna od najnaprednijih država u procesu pristupanja EU“, pita lider SSP.

„Da li Vas je bar malo stid kad govoritie o vladavini prava u zemlji koja je kao državni projekat napravila fabriku marihuane i u kojoj je život ugrožen policajcima koji su tu fabriku otkrili“, upitao je Đilas u otvorenom pismu.

Takođe je pitao predsednicu EK da li bar malo zastane dok hvali investicioni rejting Srbije, kada zna da je njen veliki prijatelj, kojeg joj je u nasleđe ostavila drugarica Angela Merkel, „uveo zemlju u dužničko ropstvo, podigao cene hrane na nivo iznad evropskog proseka i bez tendera troši desetine miljardi evra za poslove koje najčešće dobijaju kineske kompanije“.

„Da li ste vašeg prijatelja Aleksandra Vučića, pitali zašto vređa novinare, zašto je špijunirao rusku opoziciju, zašto sa Rusijom ima zajednički komitet za borbu protiv obojenih revolucija, zašto u Novom Sadu šalje batinaše na studente? U Novom Sadu iz koga je premijer Vučević sa kojim ste odbili da se vidite zbog sastanka sa ruskim ministrom, kao da ne znate da je on samo potrčko Aleksandra Vučića i da je do tog sastanka došlo uz Vučićevu saglasnost“, zapitao je Đilas.

Dodao je da je „fon der Lajen izgleda zaboravila rezoluciju Evropskog parlamenta o izbornoj krađi u Srbiju čije je sprovođenje, sa kolegama iz EPP, sprečila.

„Zaboravili ste da su Marinika Tepić i pet poslanika štrajkovali glađu zbog te krađe, zaboravili ste nalaze misije ODIHR, ne znate za antievropsku kampanju koja se čitavu deceniju sprovodi kroz režimske medije, ne znate da Srbija godinama nije otvorila niti jedno pregovaračko poglavlje u procesu evropskih integracija, a kamoli zatvorila ijedno od njih. Da li Vi uopšte znate gde ste juče sleteli i u kojoj zemlji ste bili? Vašim ponašanjem i podrškom čoveku koji je šef organizovane kriminalne grupe zadajete najjače udarce ideji evropske Srbije i ponižavate sve koji u tu ideju veruju. U ovoj Vučićevoj ‘demokratskoj’ Srbiji jedino se građani i opozicija zaista bore za evropske vrednosti, gospođo Fon der Lajen, za norme i kriterijume, neretko pritom ugrožavajući sopstvenu bezbednost“, naveo je Đilas u otvorenom pismu.

Istakao je i da predsednici EK očigledno ništa od svih činjenica koje je naveo nisu važne.

„Od svega toga je važniji litijum. Imam za Vas dve informacije. Prva, litijum se u Srbiji kopati neće. I druga, mi želimo Srbiju u Evropi za čiju smo slobodu podneli ogromne žrtve ne zbog Vas i evropskih birokrata, već zbog boljeg života naših građana. To ćemo i ostvariti, ali očigledno ne sa Vama, kao ni sa korumpiranom vlašću povezanom sa organizovanim kriminalom koja rasprodaje Srbiju najvišem ponuđaču. Svoju slobodu ćemo sami osvojiti i nikome ništa nećemo dugovati“, zaključio je Đilas.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com