DS poziva tužilaštvo da istraži dodelu ugovora za izradu softverske platforme za projekat Zdravitas

Demokratska stranka (DS) zatražila je danas od tužilaštva da utvrdi činjenice u vezi dodele ugovora vrednog 42 miliona dinara za izradu softverske platforme za projekat Ministarstva zdravlja „Zdravitas“.

U saopštenju te stranke se navodi da je ugovor potpisan sa grupom ponuđača, među kojima se, po navodima DS, nalazi i tek osnovana firma „PortalMaster Solutions“, koja će od tog posla prihodovati 48,3 odsto ukupne vrednosti javne nabavke, odnosno više od 20 miliona dinara.

„Ova firma je osnovana 9. aprila 2024. godine, što je samo mesec dana pre nego što je raspisana javna nabavka za ovaj posao, 10. maja 2024. godine. Onovni kapital ove firme, prema podacima iz APR-a, je svega 10.000 dinara“, navela je Demokratska stranka.

Dodaje se da je zakonski zastupnik „PortalMaster Solutions“, uz 60 odsto vlasništva, docent Fakulteta organizacionih nauka Marko Petrović koji je, po navodima DS, 2017. godine imenovan i za člana Koordinacionog saveta za elektronsku upravu kojim je presedavala Ana Brnabić.

„Zanimljivo je da je Petrović bio i prodekan za naučno-istraživački rad u timu tadašnjeg dekana Milije Suknovića, koji je svojevremeno zastupao stav da doktorat Siniše Malog nije plagijat“, naveli su iz DS.

Pozvali su ministarku prosvete Slavicu Đukić Dejanović da momentalno obustavi realizaciju projekta „Zdravitas“, kojim je predviđeno prikupljanje podataka o motoričkim sposobnostima učenika i čije su sprovođenje već odbacili reprezentativni sindikati u obrazovanju.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com