AI tehnologija unosi novi zamah u e-trgovinu

„Neverovatno! Mislio sam da je prava osoba!“, uzviknuo je jedan posetilac u čudu pošto je saznao da je lajvstrimer koji prodaje kozmetičke proizvode na velikom ekranu digitalna osoba.

Digitalni lajvstrimer po imenu Jansi završio je preko 400.000 sati striminga uživo za više od 5.000 brendova, privukavši najmanje 100 miliona pregleda, rekao je jedan od zaposlenih na štandu kineskog giganta e-trgovine JD.com na Kineskom međunarodnom sajmu trgovine uslugama 2024 (CIFTIS), koji je održan d 12. do 16. septembra u Pekingu.

Uz pomoć Jansija, trgovci mogu da postave prostoriju za e-trgovinu uživo u roku od samo dva sata, po ceni od samo jedne desetine one koja je potrebna za ljude koji prenose uživo, pružajući potrošačima usluge 24/7, piše Sinhua.

JD.com je takođe pokrenuo platformu sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom (AIGC), koja pomaže trgovcima da prave slike proizvoda, marketinške kopije i kratke video snimke proizvoda jednostavnim klikom. Ova inovacija pomaže u povećanju efikasnosti za više od 90 procenata.

Na CIFTIS-u je bilo oigledno da AI, sa svojom raznolikom lepezom proizvoda, unosi novu vitalnost i zamah u e-trgovinu.

Alibaba.com, kineski gigant za prekograničnu e-trgovinu, najavio je na CIFTIS-u pokretanje sveobuhvatne AI aplikacije u spoljnoj trgovini. Svaki korak prekogranične trgovine, uključujući nabavku, pretragu, lansiranje proizvoda, prijem, logistiku, sada je povezan sa AI tehnologijom.

Kada se proizvod prodaje u različitim zemljama i regionima preko Alibaba.com, prioriteti modela ekrana i cene koje se pružaju prodavcima su različiti, rekao je Điang Lin, šef kapitalnog brenda Alibaba.com.

Platforma pomaže trgovcima da bolje razumeju tržišta u različitim zemljama i regionima kroz velike podatke i analizu veštačke inteligencije, rekao je Điang.

Prošle godine, Alibaba.com je lansirao AI poslovnog pomoćnika koji sada koristi preko 30.000 malih i srednjih preduzeća. Može automatski da generiše kompletan skup informacija o proizvodu kao što su naslov, ključne reči, cena i slike prema slici proizvoda ili nekoliko ključnih reči, smanjujući vreme za prodavce da objave robu sa 60 minuta na oko 60 sekundi.

Liu Hongvei, suosnivač kompanije Hebei Hangfa tehnolodži rekao je da je dosadan i ponavljajući posao kompanije, poput objavljivanja robe, predat poslovnom asistentu AI.

Kineski uvoz i izvoz prekogranične e-trgovine dostigao je 1,22 biliona juana (oko 172 milijarde američkih dolara) u prvoj polovini 2024. godine, što je povećanje od 10,5 odsto, navodi se u izveštaju analize o regionalnom razvoju e-trgovine Kine koji je objavljen na CIFTIS-u.

Očekuje se da će usluge digitalne trgovine u eri veštačke inteligencije obezbediti izvozne usluge na jednom mestu za preduzeća, stvarajući tako nove tačke rasta za trgovinu uslugama, rekao je Liu Guangjđun, šef odeljenja kineskih trgovaca na Alibaba.com.

Kako digitalna tehnologija nastavlja da napreduje, ona će dalje promovisati razvoj globalne trgovine uslugama u budućnosti, rekao je Long Guoćijang, zamenik šefa Razvojnog istraživačkog centra Državnog saveta, na CIFTIS-u.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com