Ambasador Finske: Srbiju pretvoriti u „dosadnu, nordijsku zemlju“

U Beogradu je održan tradicionalni seminar „Održivo i inovativno poslovanje“ u organizaciji Ambasade Finske sa kojeg je ambasador Perti Ikonen poručio da njegova zemlja podržava evropski put Srbije, od koje, kako je rekao, treba napraviti još „jednu dosadnu nordijsku zemlju“.

Ikonen je kazao da će članstvo Srbije u EU otvoriti mnoge mogućnosti za saradnju naših dveju zemalja i povećava interesovanje finskih kompanija za Srbiju.

Od Srbije, istakao je, treba pretvoriti u “još jednu dosadnu nordijsku zemlju”.

“Za početak, danas je ovde finsko vreme, a to sam iskusio i tokom svog odmora u junu u Finskoj, ceo mesec je bio ovakav”, rekao je Ikonen i dodao da seminaru prisustvuju predstavnici 18 finskih kompanija.

Seminar je, kaže ambasador, nastavak nečega što se radilo prošle godine, kada se pričalo o inovativnim preduzećima iz nordijskih zemalja i tada se “došlo do zaključka da Srbiju treba da pretvorimo u još jednu dosadnu nordijsku zemlju”.

Ikonen je rekao i da sada treba da pričamo šta treba da uraditi da srpska preduzeća funkcionišu još bolje.

Podsetio je da se u Srbiji posluje 18 finaskih kompanija koje pomažu u realizaciji tog projekta.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je istakao da oni nastoje da izgrade delotvorne usluge za preduzeća koja posluju u Srbiji, da im obezbede dobre i inovativne usluge, a da se posebno fokusiraju na neke glavne oblasti kao što je zaštita interesa preduzeća u procesu usvajanja zakona i primene pravnog okvira.

“Izgradili smo pravni okvir koji nam omogućava da budemo institucija koja mora da se pita. To je sada po zakonu o komorama. Svako ko piše bilo kakav pravni dokument, propise u toj oblasti, mora da nas konsultuje i mi smo tu da im na te zahteve odgovorimo“, rekao je Čadež.

Takođe, PKS je tuda sa njima radi ropise,zajedno sa nadležnim ministarstvom.

Istakao je da je PKS do sada imala 16 inicijativa za nove izmene, a podnela je više od 22 amandmana na zakone, zajedno sa preduzećima u poslednjih godinu i po dana.

“Dakle taj instrument je često potcenjivan. Obaveza da nam se šalje svaki novi propis i naša obaveza je da tražimo mišljenje od preduzeća koja posluju u Srbiji, da napravimo jedan uravnoteženi predlog između tih komentara, jer nisu uvek interesi privrede isti među svim preduzećima, razgovaramo sa svakom granom privrede da vidimo šta je čiji interes i pokušamo da nađemo vredan proizvod i da onda razgovaramo sa vladom i da to bude usvojeno”, rekao je Čadež.

Među učesnicima seminara u rezidenciji Finske, bili su i Miša Stanković iz kompanije Kone, Vanda Kučera iz MekKen grupe i Andreja Pavlović iz Nordijske poslovne alijanse.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com