Bakina tajna – čuvana i poštovana tradicija u teglicama

BRUS – Iz fabrike Fudlend u malom selu Igrošu, podno Kopaonika, svakog dana po tradicionalnim receptima tog kraja u prodaju odlazi između šest i deset tona teglica koje nose nalepnicu „Bakina tajna“.

Ajvar, ljutenica, džemovi i slatko spremaju se “kao kod kuće”, a od oko 1.300 tona godišnje proizvodnje, polovina završava na rafovima prodavnica u 50 zemalja sveta među kojima su, pored regiona, i Japan, SAD, Kanada, Nemačka, Rusija, Španija, Francuska…

“Fudlend je pre nekoliko godina postao deo Atlantik grupe koja je uložila oko dva miliona evra u unapređenje procesa proizvodnje, automatizaciju sipanja i pakovanja, marketing, distribuciju i plasman, što je omogućilo dobijanje sertifikata i povećanje proizvodnje za 30 do 40 odsto”, kaže Nikola Kostić, rukovodilac proizvodnje.

Čitav proces počinje pažljivim odabirom povrća i voća koje se uglavnom čisti ručno, a nakon prerade pod strogo kontrolisanim uslovima završava u prepoznatljivim teglama.

Neke proizvode, uglavnom slatko u kojem voće treba da ostane u komadu, u ovoj fabrici prave na tradicionalan način – jer moderan za to još ne postoji, i taj deo proizvodnje sa ogromnim šerpama u kojima radnice mešaju voće koje se puši liči na veliku bakinu kuhinju.

“Ajvar je naš najprepoznatljiviji brend i čini polovinu ukupne proizvodnje”, naglašava Kostić i dodaje da je celokupna priprema svojevrsna simulacija kućne radinosti, kao da se ajvar meša na „smederevcu“, s tim da je njihov zadatak da zadrže konstantan ukus i kvalitet iz godine u godinu.

“U kućnim uslovima ajvar se sve vreme peče i kuva na 100 stepeni, a ukusu našeg proizvoda svežinu daje to što se prži na temperaturi od 50-60 stepeni i voda izvlači u vakuum sudovima, te umesto prženog on ima svežiji, puniji ukus”, objašnjava Kostić.

Jedna od tajni recepture koju je “smeo” da otkrije, jeste da u ovom kraju zagrejano ulje dodaju pred sam kraj pripreme, kao i da je veoma bitna srazmera količine paprike i veličine šerpe.

Koliko su specijaliteti „Bakine tajne“ kvalitetni svedoče i mnogobrojne nagrade u zemlji i svetu, među kojima su i ovogodišnje „Great Taste Award“ u Londonu, „Superior Taste Award“ u Briselu, gde je dve Mišelinove zvezdice dobio namaz jagoda i med, a maksimalne tri pinđur…

„Bakina tajna“ prati ukuse i želje svojih potrošača, pa i ove godine nastavlja da sledi koncept zdrave i kvalitetne ishrane, dodajući u paletu proizvoda ajvar sa maslinovim uljem i himalajskom solju, grčki malidžano, kao i slatke namaze od voća u kombinaciji sa medom koji sadrže manju količinu šećera od jagode i kajsije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com