BBC: ‘Savršena oluja’ cene kafe delom i zbog – smrdljivog voća

Platiti za šoljicu kafe pet funti (5,9 evra) u Londonu ili sedam dolara (6,3 evra) u Njujorku može sada biti nezamislivo, ali bi to uskoro mogla biti stvarnost zbog „savršene oluje“ ekonomskih i ekoloških faktora u regionima gde se gaji najviše kafe, piše danas BBC.

Cena sirove kafe u svetu je sada na „istorijski visokom nivou“, kaže analitičarka Džudi Gejns, a uzrok je kombinacija problematičnog stanja useva, tržišnih sila, potrošenih zaliha – i najsmrdljivijeg voća na svetu.

Neobičan mraz je 2021. godine uništio useve kafe u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču „arabike“, koja se obično koristi u kafeima.

Zato su se kupci okrenuli zemljama poput Vijetnama, primarnog proizvođača vrste „robusta“ koji se obično koristi u instant mešavinama.

Ali tamošnji poljoprivrednici su se suočili sa najvećom sušom za skoro deset godina i zato, kao i radi veće zarade, okrenuli se uzgajanju smrdljivog žutog voća – „durijana“. Zbog smrada je zabranjeno u javnom prevozu na Tajlandu, u Japanu, Singapuru i Hong Kongu, ali je veoma popularno u Kini. Tamo se udeo vijetnamskog „durijana“ skoro udvostručio 2023. i 2024. godine, a Vijetnamcima je pet puta unosniji od kafe.

Kako su Vijetnamci preplavili Kinu „durijanom“, izvoz kafe „robusta“ iz Vijetnama je u junu bio 50 odsto onoga što je bio u junu 2023. i zalihe te sorte su „skoro iscrpljene“, navodi Međunarodna organizacija za kafu.

Izvoznici „robuste“ u Kolumbiji, Etiopiji, Peruu i Ugandi su pojačali rad, ali kafe i dalje nema dovoljno da bi se poboljšalo stanje na zategnutom tržištu.

Zato su cene sirove „robuste“ i „arabike“ sada na skoro rekordno visokim nivoima, a to utiče i na cenu svake šoljice kafe.

Britanski veletrgovac Pol Armstrong očekuje da bi se ljubitelji kafe uskoro mogli suočiti sa „ludom perspektivom“ da šoljica u Velikoj Britaniji košta i više od pet funti.

Armstrong koji vodi firmu „Carrara Coffee Roasters“, uvozi kafu iz Južne Amerike i Azije, prži i šalju u kafee širom Velike Britanije.

On je za Bi-Bi-Si rekao da je nedavno povećao cene, ali kaže da nabavne i dalje rastu.

Naveo je da će neki od kafea sa kojima njegovi ugovori ističu narednih meseci, uskoro morati da odluče da li će veće troškove prebaciti na svoje mušterije.

Grafikoni pokazuju da se cena sirove kafe na berzama u Londonu za „robustu“ i Njujorku za „arabiku“ porasla čak pet puta od januara 2016. do početka septembra ove godine.

Ne samo šoljica kafe u kafeima, nego će i instant kafa, kafa u prodavnicama, svuda i dalje rasti, očekuje Armstrong.

Podaci iz industrije kafe pokazuju da visoka tržišna cena sirove kafe ne mora nužno dovesti do viših maloprodajnih cena.

Felipe Bareto Kroče, izvršni direktor firme „FAFCoffees“ u Brazilu, slaže se da su cene kafe porasle, ali tvrdi da je to „uglavnom zbog inflatornih troškova uopšte“, kao što su najam lokala i rad, a ne zbog same cene sirove kafe.

Firma „Consultancy Allegra Strategies“ procenjuje da sirova kafa sa manje od 10 odsto učestvuje u ceni šoljice kafe u kafeu.

Kroče smatra da je kafa i dalje veoma jeftina ako se kuva kod kuće, iako je to ipak luksuzna roba.

On takođe kaže da poskupljenje sirove kafe nižeg kvaliteta znači da se sada više isplati kafa visokog kvaliteta kao komparativno bolja vrednost.

„Ako odete u specijalizovani kafe u Londonu i uzmete neku posebnu kafu, razlika u ceni te kafe i obične kafe u masovnim lancima kafea, kakav je ‘Costa Coffee’, mnogo je manja nego što je bila“, naveo je Kroče.

Rekao je da će predstojeća prolećna berba u Brazilu koji proizvodi trećinu svetske kafe, biti „ključna“ za cene, ali da to zavisi od kiše.

Objasnio je da „svi gledaju u nebo, jer ako kiše bude sada, biljke bi trebalo da budu dovoljno zdrave i da obilno cvetaju, ali ako kiša stigne u oktobru, rod će sledeće godine opasti i stres na tržištu će se nastaviti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com