CMG: Ekonomska stabilnost i napredak u Kini podsticaj za ceo svet

Globalno tržište je optimistično u pogledu najnovijih kineskih mera, a Kina je na putu da postigne godišnji cilj ekonomskog rasta od oko pet odsto, ocnila je Kineska medijska grupa (CMG).

U ekonomskom komentaru CMG navodi da su strani mediji pozitivno reagovali nakon što je zvanični Peking 8. oktobra predstavio implementaciju paketa inkrementalnih politika.

Prema međunarodnom javnom mnjenju, ove politike koje pokrivaju mnoga polja kao što su finansije, potrošnja, investicije, nekretnine i berza, efikasno će povećati poverenje svih strana i unaprediti zdrav razvoj kineske ekonomije.

U poslednjem periodu, zavhaljujući trajnim efektima postojećih političkih mera i uvođenju inkrementalnih politika, kineska ekonomija se, generalno gledano, stabilno kretala i solidno napredovala, a tržišna očekivanja su se značajno poboljšala. Važni ekonomski pokazatelji kao što je indeks menadžera nabavke (PMI), su se brzo oporavili, došlo je do porasta i na berzama akcija i drugim tržištima. Tokom jučerašnjeg dana, odnosno, prvog trgovinskog dana posle Dana državnosti Kine, na kineskom tržištu akcija A, tri vodeća indeksa su nastavila sa odličnim performansama zabeleženim i pre praznika.

U proteklih nekoliko dana, strane investicione banke kao što su Goldman Saks, UBS i Morgan Stenli izrazile su optimizam u pogledu kineske imovine, a mnoge institucije su podigle svoje rejtinge.

Važno je istaći da su na ovogodišnjem potrošačkom tržištu tokom Dana državnosti u Kini zabeleženi mnogobrojni novi trendovi. S jedne strane, zahvaljujući različitim novim idejama i tehnologijama, novi oblik potrošnje koju karakterišu digitalizacija, zeleni razvoj i integracija, zadovoljio je raznolike potrebe potrošača. S druge strane, zahvaljujući nizu mera povoljnih za tržište nekretnina izdatom pre praznika, došlo je do oporavka potrošnje na planu kupovine stanova. Porasla je zainteresovanost potrošača u Pekingu, Šangaju, Guangdžouu i Šenženu, za kupovinu stanova.

Pozitivni signali na kineskom tržištu predstavljaju rezultat udruženih napora mnogih strana. Uoči ovogodišnjeg praznika Dana državnosti, kineska vlada uvela je paket mera kao što su smanjenje stope obavezne rezerve na depozite i smanjenje kamatnih stopa za postojeće stambene kredite, što je u velikoj meri podiglo poverenje tržišta i oslobodilo tržišni potencijal. Globalni kapital nastavlja sa prilivom na kinesko tržište, što je pokazalo optimizam sveta u pogledu kineske ekonomske politike i ekonomskog razvoja. Ova činjenica još jednom potvrđuje da se osnove kineske ekonomije nisu promenile, ali ni povoljni uslovi kao što su široko tržište, snažna ekonomska otpornost i veliki potencijal.

Nastavak ekonomskog rasta Kine, kao druge po veličini svetske ekonomije, dobra je vest za svet. U ovom trenutku, globalni trgovinski protekcionizam se intenzivira, geopolitička situacija je složena, a svetskom ekonomskom oporavku nedostaje pokretač. Prema najnovijoj prognozi Međunarodnog monetarnog fonda, globalna ekonomija će ove godine porasti za 3,2 odsto, što je niže u odnosu na prošlu godinu. U ovakvom kontekstu, pozitivni trendovi kao što su „stabilnost“ i „napredak“ pokazani u kineskoj ekonomiji, nesumnjivo će biti nova snaga ali i nada za globalni ekonomski rast.

Istovremeno, kontinuirano povećavanje otvaranja kineskog tržišta stvorilo je veće mogućnosti za sve zemlje. Zvanični Peking je najavio juče da će povećati napore za privlačenje i stabilizaciju investicija, proširiti samostalno otvaranje, pokrenuti novu seriju velikih projekata koji se finansiraju iz inostranstva te implementirati otvoreniju tranzitnu bezviznu politiku. To znači da će otvorena vrata Kine biti sve veća i šira, da će se nivo olakšica pri ulasku i izlasku iz Kine neprestano poboljšavati, što će doprineti boljem poslovanju i razvoju stranih kompanija u Kini.

Zahvaljujući pozitivnim signalima i kontinuiranom poboljšanju tržišnih očekivanja, Kina veruje u ostvarenje ciljeva ovogodišnjeg ekonomskog i društvenog razvoja, kao i u održiv, stabilan i zdrav ekonomski i društveni razvoj. Takvo „kinesko uverenje“ takođe daje veliki podsticaj svetskoj ekonomiji, zaključuje CMG u komentaru pod naslovom „Ekonomska stabilnost i napredak u Kini podsticaj za ceo svet“.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com