CMG: Kina beleži kontinuiran rast izvoza u prva tri kvartala ove godine

Kina beleži uzastopan rast izvoza u prva tri kvartala ove godine, a brojni podaci dostigli su nove maksimume, dok je tržište povećalo poverenje u kinesku ekonomiju, prenosi Kineska medijska grupa (CMG) i dodaje da je nakon objavljivanja najnovijih podataka o kineskoj spoljnoj trgovini, veliki broj stranih medija dao pozitivne ocene. 

Podaci pokazuju da je u prva tri kvartala ove godine kineski uvoz i izvoz robe dostigao 32,33 hiljade milijardi juana, što je povećanje od 5,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, navodi CMG.

Izvoz je povećan za 6,2 odsto a uvoz za 4,1odsto, dodaje se.

Strani mediji ukazuju da je Kina postigla stabilan rast iznad očekivanja u spoljnotrgovinskoj razmeni, iako su poznate trenutne svetske okolnosti, gde se ekonomija još oporavlja, što je bio dodatni izazov za Kinu.

Zahvaljujući kompletnom proizvodnom lancu snabdevanja, obimu ekonomije i brzom tehnološkom napretku, kineski proizvodi imaju snažnu konkurentnost, pružajući osnovu i garanciju za kontinuirano širenje međunarodnog tržišta, ocenjuje CMG.

Takođe, oporavak međunarodnog tržišta, stvorio je povoljnije uslove za kineski izvoz.

Trenutno kineski izvoz električnih vozila, litijumskih baterija i fotonaponskih proizvoda pokriva više od 200 zemalja i regiona, što ne samo da obogaćuje globalnu ekonomiju i ublažava inflatorni pritisak, već i daje ogroman doprinos globalnom odgovoru na klimatske promene i zelenu transformaciju.

Pozitivan zamah kineske spoljne trgovine nastavlja da jača, odražavajući otpornost i vitalnost kineske ekonomije, zaključuje CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com