Digitalna ekonomija stvara nova zanimanja u Kini

Pre oko dve decenije, Vang Vej, tada tek diplomirani student, pridružio se proizvodnoj kompaniji u gradu Džuhaiju, u južnoj kineskoj provinciji Guangdong, specijalizovanoj za zavarivanje štampanih ploča.

Vang se preselio u Peking 2010, nakon venčanja, kako bi bio bliži svom rodnom gradu u severnoj kineskoj provinciji Hebej. Tamo je našao posao zavarivača u kompaniji za dronove.

Godine 2019,  sa sve većim brojem internet kompanija i proizvođača automobila, kao i velikim brojem j startapova koji su ulagali u istraživanje, razvoj i testiranje autonomnih vozila, Vang je prešao u operativni centar kompanije Poni (Pony.ai), provajdera usluga autonomne vožnje, gde je bio zadužen za sklapanje, nadgledanje, upravljanje i održavanje uređaja instaliranih na inteligentnim povezanim vozilima.

Digitalna industrija Kine doživela je snažan rast u poslednjim godinama, krećući se putem razvoja zasnovanog na tehnologiji, stvarajući nova zanimanja koja ne samo da šire zapošljavanje, već i doprinose razvoju u sektorima poput veštačke inteligencije (AI), piše Sinhua.

Krajem jula, 19 novih profesija, uključujući Vangov položaj – radnik za održavanje pametnih vozila, dodato je na zvaničnu listu priznatih zanimanja u Kini. Više od polovine novih profesija uključuje digitalne i pametne tehnologije, kao što su operateri generativnih AI sistema, testeri pametnih vozila i radnici za održavanje industrijskog interneta, pokazuju podaci Ministarstva za ljudske resurse i socijalnu sigurnost.

Kina je nedavno predstavila set smernica za promovisanje zapošljavanja, obećavajući mere za širenje prostora za nova radna mesta u digitalnoj ekonomiji.

Podaci pokazuju da je dodata vrednost osnovnih industrija digitalne ekonomije doprinosila sa 10 procenata BDP-u Kine u 2023. godini.

Široka primena AI tehnologije omogućila je Džongu Đinju, koji je ranije radio u korisničkoj službi, da preuzme novu poziciju – operatera generativnog AI sistema – u svojoj kompaniji. Kompanija NeuroBot je industrijska AI platforma za vizuelnu tehnologiju, koja nudi funkcije detekcije grešaka, merenja veličine, ciljnog pozicioniranja i druge funkcije industrijske vizije zasnovane na tehnologiji dubokog učenja.

 

Sada je Džongov posao da unosi podatke prikupljene od kompanije i njenih klijenata u veliki model kompanije, obučava ga više puta, a zatim generisani sadržaj vraća klijentima.

 

„Novo zanimanje zahteva od nas da brzo unapredimo sposobnost učenja novih tehnologija kako bismo ostali konkurentni u inteligentnom društvu budućnosti“, rekao je Džong.

 

Istraživanje platforme za onlajn zapošljavanje Lagou pokazuje da je AI sektor među tri najveća kreatora poslova za kineske diplomce ove godine.

 

Li Ćijang, izvršni potpredsednik online platforme za traženje poslova Džhaopin, rekao je da pojava novih zanimanja predstavlja pravac razvoja novih tehnologija i industrija, zahtevajući od radnika sposobnost za stalno učenje i inovacije.

 

Stalno unapređivanje kineske digitalne industrije donelo je Vangu Veju više prostora za njegov lični karijerni razvoj. Rekao je da mu je sledeći „mali cilj“ da postane tester pametnih vozila, što je pozicija koja zahteva viši nivo softverskih veština u njegovoj kompaniji.

 

„Novi problemi mogu se pojaviti u bilo kom trenutku, i mnogo mogu da naučim na poslu“, rekao je Vang.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com