Erste banka: Bezbednost je obavezan aspekt svih digitalnih proizvoda

 Član Izvršnog odbora Erste banke u Srbiji Nikola Stamenković izjavio je da je bezbednosti obavezan aspekt svih digitalnih proizvoda finansijskih institucija.

„U svetu gde se milioni transakcija obavljaju u roku od nekoliko sekundi, važno je da brzo reagujemo na sve pretnje koje potencijalno mogu da ugroze sigurnost digitalnih sistema“, rekao je Stamenković na konferenciji u Beogradu „Bezbednost i prevencija prevarnih radnji“. 

Takođe, kako je dodao, neophodno je da se osposobe mladi stručnjaci za etičko hakovanje, kako bi bili u mogućnosti da identifikuju i preduprede zlonamerne napade, čime se podiže nivo zaštite i poverenja korisnika u finansijske institucije.

Konferencija, koju tradicionalno organizuje Erste banka pod sloganom „Sigurnija budućnost“, po četvrti put je okupila više od 180 predstavnika međunarodnih i nacionalnih institucija, banaka, revizorskih kuća, kao i eksperte za sprečavanje prevara, zaštitu podataka, upravljanje kontinuitetom poslovanja i fizičku bezbednost, koji su razgovarali o najaktuelnijim temama iz oblasti sajber bezbednosti i prevencije prevara.

Neke od tema bile su da li digitalne pretnje prave razliku među organizacijama i državama i koliko brzo se prevare prilagođavaju novim tehnologijama i načinima zaštite.

U fokusu konferencije bila je činjenica da su tokom protekle godine prevarne radnje postale sofisticiranije i raznovrsnije, kao i da su se finansijske institucije suočile sa nizom sajber napada, pokušaja socijalnog inženjeringa i krađa podataka. .

Direktor Službe upravljanja rizicima bezbednosti Erste banke Vladimir Mićić je rekao da  interesovanje za konferenciju raste iz godine u godinu, dok važnost ovakvih događaja potvrđuje i rast broja prijava.

„Na prethodnoj konferenciji smo kroz različite sesije analizirali ključne aspekte bezbednosti, od prepoznavanja prevara do zaštite digitalnih transakcija, a rezultati su objedinjeni u formi edukativne brošure koja je već dostupna i primenjena u bankarskom sektoru“, rekao je Mićić.

Jedna od panel diskusija na konferenciji bila je „Bezbednost iz više uglova“, tokom koje su predstavnici Udruženja banaka Srbije, kompanije DigitalEra Group/Secure iz Majamija i banke Slovenská sporiteľňa analizirali različite aspekte sajber bezbednosti, od zaštite podataka do prevencije prevara.

Drugi deo konferencije bio je posvećen panel diskusijama i radionicama, koje su se fokusirale na praktične aspekte sajber bezbednosti i prevencije različitih vrsta prevara. Učesnici su imali priliku da čuju prezentacije o aktuelnim izazovima u crypto okruženju od predstavnika uruženja ACFE Srbija, kao i o primerima iz prakse testiranja ranjivosti koje je predstavila kompanija Ernst & Young.

Takođe, kompanija NViso bavila se uticajem veštačke inteligencije na trendove u oblasti bezbednosti i prevara, nakon koje su učesnici predstavili iskustva sa Hackathon kampa „Sajber heroj“, naglašavajući pritom važnost inovativnih rešenja u borbi protiv prevara.

Konferencija je zatvorena temom značaja regulative u oblasti sajber bezbednosti i prevencije prevara o kojoj su diskutovali predstavnici Narodne banke Srbije i Uprave za sprečavanje pranja novca.

Kao glavni zaključak konferencije, naglašena je potreba za proaktivnim pristupom svih relevantnih aktera u borbi protiv prevarnih aktivnosti. U svetu gde su prevarne radnje sve sofisticiranije i teže uočljive, pravovremena razmena znanja i iskustava, kako je istaknuto, postaje ključna za efikasno prepoznavanje i sprečavanje ovih vrsta prevara.

Prepoznajući ovu potrebu, Erste banka organizovanjem konferencije „Bezbednost i prevencija prevarnih radnji“ nastoji da omogući svim relevantnim akterima da steknu uvid i razmene iskustva o najboljim praksama i aktuelnim trendovima.

Takvim pristupom banka kontinuirano doprinosi zajedničkoj borbi protiv prevara, podižući nivo svesti i zaštite u čitavom finansijskom sektoru.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com