Fernandes: Projekat Jadar – korist za Srbiju i zemlje suočene s klimatskim izazovima

Američki podsekretar za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hose Fernandes izjavio je danas u Beogradu da bi projekat Jadar „doneo benfite i Srbiji i zemljama koje se suočavaju sa globalnim klimatskim izazovima“ i da ulaganje u „kritične minerale“ širom sveta treba da znači dobrobit za zajednice i da poštuje visoke standarde zaštite životne sredine.

„Projekat Jadar, kada bude pokrenut, omogućiće pravljenje baterija za preko milion električnih vozila godišnje i dodaće jedan do tri odsto BDP Srbije“, rekao je Fernandes na konferenciji za novinare posle razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Po njegovima rečima, projekat „Jadar“ će pomoći i svetu u vezi s egzistencijalnim pitanjem klimatskih promena.

To je „prilika za Srbiju, da iskoristi ovaj generacijski izazov i iskoristi priliku koja se ne ukazuje često“, rekao je američki zvaničnik, navodeći da je svetu potrebno 42 puta više litijuma do 2050. da bi se dostigli ciljevi „čiste energije“.

„To je i izazov i prilika. Doneće benefite i Srbiji i zemljama koje se suočavaju sa globalnim klimatskim izazovima“, rekao je Fernandes.

On je ocenio da je Srbija „pragmatičan lider u pitanjima važnim za SAD i Srbiju“ i da je „ključni partner u mnogim važnim pitanjima u regionu“ – energetici, „kritičnim mineralima“ i regionalnoj ekonomskoj integraciji.

Fernandes je istakao značaj Foruma Partnerstva za bezbednost minerala, kojem se Srbija pridružila, a koji je „važan za održiv lanac nabavke kada je reč o mineralnim sirovinama“.

On je rekao da je i na tom Formu bilo reči o projektu „Jadar“ i SAD pozdravljaju javnu raspravu o tom projektu.

„Želeli bismo da vidimo kako bi SAD mogle da doprinesu toj raspravi koja treba da se zasniva na nauci, a koja se zasniva na činjenicama“, rekao je Fernandes. 

Po njegovim rečima, „ulaganje u kritične minerale širom sveta mora da donese dobrobit za zajednice, mora da poštuje visoke standarde zaštite životne sredine i obuhvati socijalne benefite za zajednice“.

Fernandes je ocenio da je kreditni rejting koji je Srbija nedavno dobila „zaista velika stvar i da ne sme da se potceni“, kao i da „uliva veće poverenje kod međuanrodnih investitora“.

Stejt department je najavio da će Fernandes u Srbiji od 9. do 11. oktobra boraviti radi unapređenja saradnje kroz Forum Partnerstva za bezbednost minerala na razvoju održivih lanaca snabdevanja kritičnim mineralima.Poseta će potvrditi podršku SAD u jačanju saradnje na polju ekonomije, kritičnih mineralna i energetske saradnje u Srbiji i širom Evrope.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com