Guvernerka Narodne banke Srbije: Plaćamo i dugove Kosova

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da Srbija plaća sve dugove od 1990-ih godina, pa i kredite Kosova, jer je ta teritorija deo Srbije.

„Srbija plaća taj dug, jer Kosovo smatra delom svoje teritorije“, rekla je Tabaković na konferenciji za novinare.

Tabaković je navela da se svi dugovi iz devedesetih godina pa nadalje, na nivou MMF-a, redovno usaglašavaju i proveravaju.

„Dostavljamo mesečne izveštaje o stanju tih kredita, ne samo onog koje imamo unutar problematičnog dela jedne teritorije Republike Srbije, što je Kosovo, nego i svi zaostali dugovi iz devedesetih godina sa Češkom, Libijom i tako dalje“, navela je guvernerka.

Ona je danas na završnoj konferencij za novinare povodom završetka sedme revizije trogodišnjeg aranžmana sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) rekla da očekuje da se sedma revizija stend baj aranžmana sa Medjunarodnim monetranim fondom (MMF) uspešno okonča iako razgovori nisu bili laki i dodala da je zajednički cilj Vlade Srbije i MMF održiv rast i bolji životni standard gradjana.

„Ponekad se samo sporimo kako postići taj cilj, koliko brzo, kao i o održivosti mera kojima želimo to da postignemo“, rekla je Tabaković.  

Dodala je da prema najnovijim preliminarnim rezultatima koji će krajem jula biti poznati, sve performanse privrede pokazuju trend rasta.

„Izvoz se meri dvocifreno, rast direktnih stranih investicija na medjugodišnjem nivou iznosio je 4,8 odsto u prvih četiri meseci, doznake su veće za pet odsto“, rekla je Tabaković i dodala da dinar je atraktivnivna valuta i nerezidenti sa velikim poverenjem ulažu u hartije od vrednosti u toj valuti.

Povezane vesti:

MMF: O povećanju plata i penzija na jesen

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com