Inovacioni forum Srbije i Švajcarske 11. decembra u Beogradu

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović najavila je danas da će u Beogradu 11. decembra biti održan inovacioni forum Srbija – Švajcarska „Pioniri sutrašnjice – zajedničke inovacije za održivu budućnost“.

Begović je nakon sastanka sa ambasadorkom Švajcarske An Lugon-Mulan rekla da će na tom forumu učestvovati više od 30 govornika, dodajući da se do sada prijavilo više od 300 ljudi, prenelo je Ministarstvo u saopštenju.

Prema njenim rečima, na forumu će se razgovarati o naučno-tehnološkim parkovima, zaštiti intelektualne svojine i beogradskom BIO4 Kampusu.

„Biće potpisan i Memorandum o razumevanju između farmaceutske kompanije Novartis, koja je jedna od najvećih pet farmaceutskih kompanija na svetu sa izuzetno jakom inovacionom delatnošću i BIO4 Kampusa“, rekla je Begović.

Dodala je da je oko 220 srpskih kompanija na direktan ili indirektan način dobilo podršku od švajcarske vlade i da je zahvaljujući „Raising Stars“ projektu osnovano je više od 100 novih startapova.

„Samo naš startap ekosistem je ostvario prihod od 42 miliona evra i time doprineo opet rastu naše ekonomije i naše budućnosti“, navela je ministarka.

Ambasadorka Lugon-Mulan rekla je da njena zemlja već skoro deceniju podržava Srbiju u sektoru inovacija i nauke, dodajući da su naučno-tehnološke parkove u Beogradu, Nišu i Čačku podržali sa više od 4,5 miliona evra.

Prema njenim rečima, Švajcarska je prepoznala potencijal Srbije, koji je „realnost inovacionog kapaciteta“ i zbog toga je odlučila da to partnerstvo podigne na još viši nivo.

„Zajednički forum za inovacije, sa fokusom upravo na kapacitete obe zemlje u smislu inovacija i nauke biće održan 11. decembra i okupiće ljude iz nauke, ekosistema inovacija, kao i privatnog sektora. Tako zapravo funkcioniše dobar ekosistem inovacija, jer okuplja zajedničke kapacitete i pomaže im da uče jedni od drugih i da ujedine snage“, kazala je Lugon-Mulan.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com