Kina pokreće prvi alat monetarne politike za podršku tržištu kapitala

Kineska centralna banka je odlučila da uspostavi „svap“ aranžman za hartije od vrednosti, fondove i osiguravajuće kompanije (SFISF), sa početnom skalom od 500 milijardi juana (oko 71 milijardu američkih dolara) za „zdrav i stabilan razvoj tržišta kapitala“, piše Sinhua.

SFISF,  prvi instrument monetarne politike koji je kreirala Kina za podršku tržištu kapitala, omogućiće kvalifikovanim hartijama od vrednosti, fondovima i osiguravajućim kompanijama da koriste svoju imovinu uključujući obveznice, berzanske ETF-ove i udele u komponentama CSI 300 indeksa kao kolateral u zamenu za visoko likvidna sredstva kao što su državne obveznice i zapisi centralne banke, navodi se u saopštenju Narodne banke Kine.

Taj instrument može znatno poboljšati sposobnost relevantnih institucija da pribave sredstva i investiraju u akcije, rekao je Tian Liang, analitičar u CITIC sekjuritis.

Obim SFISF mogao bi se proširiti u zavisnosti od razvoja situacije, navode u centralnoj banci.

SFISF će promovisati srednjoročne i dugoročne kapitalne investicije i poboljšati unutrašnju stabilnost tržišta, rekao je Dong Simiao, glavni istraživač u kompaniji Merčant junion konzjumer fajnans (Merchants Union Consumer Finance Company Limited).

Prijave kvalifikovanih hartija od vrednosti, fondova i osiguravajućih društava primaju se od 10. oktobra.

Kao dugoročni institucionalni aranžman, SFISF doprinosi povećanju otpornosti kineskog tržišta kapitala i suzbijanju ponašanja krda i drugih procikličnih akcija, čime se pomaže u održavanju stabilnosti tržišta, rekli su autoritativni izvori za Čajna sekjuriti džornal ( China Securities Journal) finansijske novine koje izdaje Sinhua.

Novi instrument ne ukazuje na kvantitativno popuštanje, ali može da podstakne učešće nebankarskih institucija, poveća likvidnost tržišta, poboljša efikasnost prenosa monetarne politike na tržištu kapitala i promoviše zdrav, stabilan razvoj tržišta kapitala, rekao je Ju Lifeng, analitičar Golden kredit rejtinga (Golden Credit Rating).

SFISF je zamena sredstava i neće proširiti skalu izdavanja osnovne valute, rekao je Su Džong, zamenik šefa Nacionalne asocijacije institucionalnih investitora finansijskog tržišta.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com