Kina uvodi paket inkrementalnih politika za jačanje ekonomije

Kina ubrzano radi na uvođenju inkrementalnih politika za unapređenje ekonomskog razvoja, rekao je Dženg Šanđie, direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme Kine, na današnjoj konferenciji za novinare u Pekingu.

On je naglasio potrebu da se jačanjem makroekonomskih politika odupre pritiscima sa kojima se suočava ekonomija. Dženg je ukazao da je povećanje domaće potražnje prioritet vlade, koja će se fokusirati na poboljšanje životnog standarda i povećanje potrošnje, pararelno sa stimulacijom investicija rasta, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Dženg se takođe osvrnuo na izazove sa kojima se suočavaju mnoga preduzeća, obećavajući povećanu podršku kako bi im se pomoglo da prebrode poteškoće. Ukazao je i na važnost optimizacije poslovnog okruženja.

U cilju rešavanja depresije koja se pojavila na kineskom tržištu nekretnina, Dženg je poručio da će biti preduzete sveobuhvatne mere koje bi trebale dovesti do stabilnosti. Štaviše, vlada planira da uvede efikasne strategije za revitalizaciju tržišta kapitala, rešavanje fluktuacija do kojih je došlo u poslednje vreme, kao i za jačanje poverenja investitora.

Dženg je naglasio da se kineska ekonomija, generalno gledano, stabilno kreće, paralelno sa ubrzanim formiranjem novih proizvodnih snaga i boljim unapređenjem visokokvalitetnog razvoja.

On je rekao da su osnovni uslovi za ekonomski razvoj u Kini i dalje povoljni, sa značajnim tržišnim potencijalom i otpornošću, izražavajući uverenje da će Kina postići svoje godišnje ekonomske ciljeve uz održavanje održivog, stabilnog i zdravog razvoja.

Kina je najavila niz političkih mera, uključujući labavu monetarnu politiku, snižavanje hipotekarnih stopa i ublažavanje ograničenja na kupovinu stanova uoči praznika Dana državnosti. Ove mere dovele su do brzog porasta broja zaključenih ugovora o transakciji polovnih stanova i skoka indeksa na berzama. 

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com