Komnenić: Elektrodistribucija spremna za predstojeću zimu

Direktorka Elektrodistribucije Srbije (EDS) Biljana Komnenić izjavila je danas da je to preduzeće spremno za predstojeću zimu i da se svakodnevno radi na preventivnom održavanju.

„Mi smo u protekle dve godine uložili 50 miliona evra na rekonstrukciju niskonaponske mreže, posebno u područjima koja su bila ugrožena snegom, a to je distributivno područje Kraljeva, Kragujevca i Niša“, rekla je Komnenić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Dodala je da je zamenjeno 34.000 drvenih stubova betonskim stubovima i rekonstruisano 2.500 kilometara nadzemne mreže.

„Sam kvar traje veoma kratko, ali vreme dolaska na mesto kvara u tim uslovima nepogoda dosta dugo traje“, rekla je Komnenić.

Ona je kazala da je EDS ugradnjom strujomera postigla veliki cilj i da je u toku osam meseci ugrađeno 521.000 pametnih brojila.

„Brojila smo prvo ugrađivali tamo gde su najveći protoci električne energije, to su indirektna merna mesta, direktna i poluindirektna, a brojila široke potrošnje smo menjali pametnim brojilima u Novom Sadu, gradu Novom Sadu i gradu Beogradu“, rekla je ona.

Komnenić je navela da je taj projekat koštao 110 miliona evra i da je donacija Evropske unije.

„Mi projekat nastavljamo dalje, kod Evropske banke za razvoj imamo kredit 40 miliona evra za ugradnju 400.000 pametnih brojila“, rekla je Komnenić.

Kada je reč o problemu očitavanja brojila u Novom Sadu Komnenić je kazala da je to rešeno i da su sva brojila očitana, ali da se kasnilo sa izdavanjem računa.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com