Miodrag i Aleksandar Kostić dobitnici Priznanja dobrote

 Miodrag i Aleksandar Kostić ovogodišnji su dobitnici „Priznanja dobrote“, koje im je dodelio Srpski filantropski forum povodom sedmog Nacionalnog dana davanja, na svečanosti u Privrednoj komori Srbije.

Nacionalni dan davanja je događaj koji slavi filantropiju, solidarnost i kulturu davanja u društvu, a skup bio je posvećen organizacijama koje u fokusu svog rada pružaju podršku mladima.

Miodrag Kostić, predsednik i osnivač kompanije MK grupa, u javnosti je prepoznat kao jedan od najuspešnijih srpskih privrednika koji je proširio poslovanje van granica Srbije i uživa internacionalnu reputaciju, navodi se u saopštenju MK grupe.

Istaknuto je da je njegovim putem nastavio sin Aleksandar Kostić, potpredsednik MK grupe i AEC bankarske grupe, koji je za kratko vreme postigao veliki uspeh.

Pored polovnog uspeha, poznati su i po svojim redovnim filantropskim darivanjima i društveno odgovornim aktivnostima koje su usmerene na podršku deci, mladima i porodici, sa posebnim fokusom na obrazovanje.

Samo u proteklih pet godina izdvojili su više od pet miliona evra za društvenu odgovornost. Tokom prethodne dve godine realizovali su redovne godišnje donacije porodilištima i vrtićima u Adria regionu, a ove godine izdvojili su 350.000 evra za studentske domove u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji.

Tradiciju i kontinuitet društveno odgovornih aktivnosti nastaviće i MK grupa, kompanija koja se obavezala da će za društveno odgovorne aktivnosti u narednih pet godina uložiti još pet miliona evra.

U saopštenju se navodi da je povod za dobijanje „Priznanja dobrote“ kruna filantropskog delovanja – osnivanje Zadužbine Miodraga Kostića.

Miodrag Kostić osnovao je zadužbinu koja nosi njegovo ime, buduću Palatu nauke, sa željom da ostavi trajnu vrednost narodima sa ovih prostora. Palata nauke je kapitalno filantropsko darivanje od 25 miliona evra, a krajem godine otvoriće svoja vrata u centru Beograda za sve posetioce.

To će biti prvi centar za istraživanje i popularizaciju nauke, koji će mladim naučnicima iz Srbije i regiona omogućiti najbolje uslove za razvoj, učenje i usavršavanje.

Palata nauke je druga zadužbina koju je Miodrag Kostić osnovao, nakon što je 2013. godine svoju porodičnu kuću u Novom Sadu, kao „Zadužbinu porodice Kostić“, predao „Institutu za zdravstvenu zaštitu, dece i omladine Vojvodine“ za potrebe humanijeg lečenja u saradnji sa  Nacionalnim udruženjem roditelja dece obolele od raka NURDOR.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com