Munjiža: Nagodbom o Agrokoru nije stavljena tačka na krizu

BEOGRAD – Tekstom nagodbe o Agrokoru se neće staviti tačka na krizu u tom koncernu, ocenjuje Drago Munjiža, bivši predsednik Uprave Konzuma, i ističe da je nagodba samo prva faza procesa koji će trajati minimalno desetak godina.

On je, u intervjuu za najnoviji broj Magazin Biznisa, rekao da će jedino restrukturisanje te kompanije, popravljanje operativnog EBITDA rezultata, gašenje pojedinih neprofitabilnih biznisa i prodaja delova koncerna, kao i vlasničko restrukturisanje, odnosno ukrupnjivanje deoničara, trajati, otprilike, pet do sedam godina.

„Osim toga, rešavanje tužbi nezadovoljnih poverilaca i deoničara može trajati kao i u slučaju Ljubljanske banke: oko 15 do 20 godina“, ističe Munjiža.

Očekuje da će se u proces rešavanja krize aktivno uključiti i vlade regiona, kao i krupni biznis država bivše Jugosalavije.

„Kada je o Srbiji reč, prvenstveno vidim potencijal u MK grupi, Delta holdingu i Unisol/Polimark grupi Vojina Starčevića. Kad je reč o Republici Srpskoj, tu će aktivan biti Tropik iz Banjaluke“, izjavio je Munjiža.

Na pitanje šta će ova nagodba značiti za Agrokorove kompanije u Srbiji, gde su neke, poput Frikoma i Dijamanta, svrstane po vrednosti u top 20 Agrokorovih kompanija, Munjiža kaže da očekuje će se Dijamant i Frikom integrisati u roku od dve do tri godine sa nekim od postojećih konkurenata iz Srbije, ili postati deo neke multinacionalne kompanije.

Munjiža očekuje da će, pošto poverioci uđu u vlasničku strukturu kompanija, doći do izrade drugačijeg društvenog ugovora između suvlasnika, zatim postavljanja najkvalitetnijih stručnjaka u nadzorne odbore, stručnih saveta nadzornih odbora i uopšte izbora najboljih menadžera u korporativne organe upravljanja.

„Naime, koncern je od iduće godine na „tržištu“ sa značajnim „repovima“ koje treba platiti, suvlasnicima koji očekuju povrat svojih prošlih ulaganja, a nisu svojevoljno u vlasničkoj strukturi. I ono što je najbitnije, takozvani rol-ap kredit višestruko prelazi maksimalnu cenu finansiranja koju bi Agrokor trebalo da plaća“, zaključuje Munjiža.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com