Novi susret 130 privrednika Srbije i kineske provincije Šandong

Ekonomska saradnja Srbije i kineske provincije Šandong produbljena je novim susretom predstavnika 130 kompanija iz obe zemlje, koji su na konferenciji u Beogradu razgovarali o mogućnostima saradnje i zajedničkim projektima.

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić istakao je da je Kina jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu, što je, smatra, potvrdio i Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje, koji je stupio na snagu 1. jula ove godine.

„Ovo je još jedan korak u pravom smeru kada govorimo o privrednoj i sveukupnoj, političkoj i kulturnoj saradnji Kine i Srbije“, kazao je Ristić.

Ristić je naveo da je Srbija uspela da se nametne kao jedan od najpouzdanijih partnera Kine u čitavoj Evropi i ukazao zašto je saradnja, posebno sa provincijom Šandong, presudna za dalji rast domaće privrede.

„BDP Šandonga prošle godine bio je 1.300 milijardi dolara. To govori o tome da je to treća po razvijenosti provincija u Kini i jedna od najrazvijenijih regiona u čitavom svetu i prilika da Srbija uspostavi saradnju sa najznačajnijim kineskim provincijama jeste prilika da unapređujemo privrednu saradnju, da jačamo svoje kapacitete, da jačamo investicionu atmosferu u Srbiji“, istakao je.

Rukovodilac Centra Privredne komore Srbije za Aziju, Rusiju i Zajednicu nezavisnih država, Jovana Majstorović, kazala je da su najzastupljenije kompanije, koje su došle na skup u Srbiju, iz sektora metalske i farmaceutske industrije, poljoprivrede i hemijske industrije.

„Među kineskim kompanijama imamo i one kompanije koje žele da ponude svoje proizvode i tehnologije, a istovremeno žele da se upoznaju sa proizvodima i tehnologijama koje mi imamo u ovim značajnim industrijama“, kazala je Majstorović.

Srbiju i Kinu već povezuje nekoliko direktnih avio-linija, zajednički centar kinesko-evropske brze železnice nedaleko od Beograda, kao i brojni, veliki infrastrukturni projekti u Srbiji u kojima su angažovane kineske kompanije poput Šandong hajspid grupe, dok su među najvećim ulagačima i Ziđin, Hbis, CMEC, Kosko, Huavei, Sjingju, Linglong.

Za nešto manje od dve godine kineski investitori su u Srbiji povećali broj novih radnih mesta za skoro petinu, pa danas zapošljavaju oko 31.000 radnika.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com