O rodnoj ravnopravnosti i inkluziji na ESG festivalu u Beogradu

U Srbiji su žene najčešće diskriminisane na tržištu rada, a posebno mlade žene prilikom zapošljavanja, dok su u ruralnim sredinama mnoge od njih obeshrabrene da se obrazuju dalje od nivoa srednje škole i ostaju na niže kvalifikovanim poslovima koji su manje plaćeni, zaključeno je danas na panelu o rodnoj ravnopravnosti u okviru ESG festivala u organizaciji kompanije Hemofarm i Univerziteta u Beogradu.

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković govorila je o diskriminaciji tokom trajanja karijere i napredovanja naročito kada je reč o ženama starijim od 50 godina.

„Prema statističkim podacima, najveći broj nezaposlenih je u starosnoj grupi od 45 godina i stariji, naročito kod žena, a to je jedina grupa koja se ne smanjuje“, rekla je poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.

Prema njenim rečima, profil žene od 45 godina govori da ta žena ima mnogo znanja i veština koje je stekla bavljenjem porodicom, ali nema samopouzdanje i veštine rada koje se traže na tržištu rada danas.

„Naša država se bavi populacionom politikom. Fokusiranje na predškolske ustanove i uslove u njima bi bilo nešto najcelishodnije, mislim da tu leži ključ odluke o rađanju, kada vi imate stabilnost radnog mesta i u društvu“, rekla je Janković.

Marija Mitrović iz Trag fondacije kazala je da su žene još uvek manje plaćene od svojih muških kolega na istim radnim pozicijama, kao i da su često u poziciji da biraju između karijere i porodice.

„Svi mi imamo malu mobilnost žena nakon 50 godina života na tržištu rada, osim ako nisu jako dobro pozicionirane i izgradile karijeru. Smatram da je super što je Hemofarm pokrenuo temu ‘Žene u menopauzi’, mislim da je to stvar o kojoj se malo priča, a ima uticaj na celokupan život žena“, kazala je Mitrović.

Prema njenim rečima, menja se to da je sve više žena angažovano na pozicijama odlučivanja u kompanijama.

Mitrović je ukazala da treba pojačati osećaj solidarnosti i među muškarcima i ženama za položaj mlađih žena u radnom okruženju.

Generalna direktorka kompanije Nestle za južni deo Adriatik regije Marjana Davidović govorila je o svom karijernom iskustvu i putu od fakulteta do pozicije generalnog direktora kompanije. Ona je naglasila da je podrška ženama na tom putu veoma važna, i pozvala žene da se podržavaju međusobno u karijeri.

Davidović je istakla značaj brojnih programa i praksi koje je Nestle u regionu implementirao u cilju ojačavanja žena u biznisu.

Senior direktorka za korporativne poslove i komunikacije kompanije Hemofarm Sanda Savić naglasila je da u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o indeksu rodnog jaza za ovu godinu Srbija zauzima visoko 26. mesto od 146 zemalja u kojima je istraživanje sprovedeno.

„Po brojnim statistikama smo jednaki sa EU, ako ne i bolji. Vidljivo je da žene u Srbiji, ali i u svetu sve više zauzimaju vodeću ulogu u javnoj sferi,“ naglasila je Savić i navela primer kompanije Hemofarm u kojoj se na menadžerkim pozicijama nalazi preko 60 odsto žena.

I predstavnica Bio4Campus iz Ministarstva nauke, tehnologija i inovacija Marija Pavlović ukazala je da je, prema statistici iz Ministarstva i eNauke, oko 55 odsto žena u nauci.

Tokom ESG Festivala biće organizovani paneli, okrugli stolovi, radionice i startap sajam, na kojima će učestvovati predstavnici kompanija, institucija i organizacija.

Pored toga, na platou Studentskog grada biće izložena prva interaktivna multimedijalna postavka posvećena održivom razvoju „STADA Expo“, koja će biti otvorena za posete svakog dana od 10 do 18 časova, do 27. oktobra.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com