Okrugli sto: Esvatini otvara nove perspektive za saradnju sa preko 50 afričkih zemalja

Zajednički potencijal za unapređenje privredne saradnje između Srbije i Kraljevine Esvatini dve strane vide u IKT sektoru, poljoprivredi, energetici, farmaciji, u oblastima hemijske industrije i turizma, kao i na polju visokog obrazovanja i digitalnih veština, poruka je sa današnjeg okruglog stola „Srbija i Esvatini – Inovacija kao pokretač rasta“.

Na okruglom stolu u Palati Srbija obratili su se Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS), izvršni direktor Direkcije za privlačenje investicija Esvatinija Sibani Mnogomezulu, kralj Esvatinija Msvati III, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navela je Privredna komora Srbije (PKS).

Čadež je istakao da je poseta kralja Esvatinija Msvatija III i delegacije te zemlje veoma važna za Srbiju jer otvara nove perspektive i naglasio da je Afrika kontinent prijateljstva i poštovanja, odnosno kontinent budućnosti i rasta globalne privrede.

„Ova poseta je veoma važna za nas jer, pre svega, otvara nove perspektive. Za nas je jako bitan današnji forum, ne samo zbog tržišta koje Esvatini predstavlja za nas, koliko za našu zajedničku saradnju sa preko 50 afričkih zemalja do kojih možemo da dođemo kroz zajedničke projekte“, izjavio je Čadež.

Ukazao je da postoji niz predloga za realizaciju značajnih projekata dve zemlje, od saradnje rudarskih instituta, preko sektora poljoprivrede, poljomehanizacije i hemijske industrije.

Takođe i da su kompanije poput „Galenike“, iz oblasti farmacije, i „Eliksira“, iz sektora proizvodnje veštačkih đubriva i biocida, već pokazale interes za saradnju sa Esvatinijem, kao i domaće kompanije koje se bave dezinfekcijom i prečišćavanjem voda.

Prema njegovim rečima, Esvatini ulaže velike napore da njihova poljoprivreda od primarne proizvodnje dođe do komercijalne i zbog toga kompanije iz Srbije, posebno one koje se bave sistemima za navodnjavanje i poljoprivrednom mehanizacijom, mogu da im budu od koristi.

„Posebno sam ponosan što smo juče imali prilike da vidimo delegaciju Kraljevine Esvatini kod nas u Centru za digitalnu transformaciju i što danas razgovaramo upravo ovde o novim tehnologijama i o primenama novih tehnologija kroz zajedničke projekte“, rekao je Čadež.

Istakao je da lideri država izgradnjom dobrih odnosa među svojim zemljama na najvišem nivou i negovanjem ličnih i prijateljstava svojih naroda, stvaraju najbolji okvir i podstiču privrednu saradnju.

„Na nama je da popunimo taj okvir dobrim poslovima i investicijama“, poručio je Čadež.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je naša zemlja jedna od 50 najvećih svetskih izvoznika visokotehnoloških proizvoda u IKT sektoru i da je to trasiralo put Srbije kao regionalnog lidera u inovacionim tehnologijama.

Istakao je da je kralj Esvatinija Msvati III, prepoznao značaj naučno-tehnološkog napretka kao kamena temeljca strategije Esvatinija, baš kao i Srbija.

Kralj Esvatinija Msvati III je naglasio da povećanje trgovinske razmene između Srbije i Kraljevine Esvatini predstavlja stub za jačanje odnosa dve zemlje i nudi mogućnosti za produbljivanje ekonomske saradnje.

Izvršni direktor Direkcije za privlačenje investicija Esvatinija Sibani Mnogomezulu naglasio je da je trgovinska razmena Esvatinija i Srbije mala i da je zato za njegovu zemlju izazov da ona bude unapređena.

Naglasio je da je u tom cilju danas dogovoreno sa PKS da delegacija od osam članova iz Srbije dođe u aprilu naredne godine u Esvatini i da istraži mogućnosti unapređenja dalje saradnje.

Na okruglom stolu su predstavljeni uslovi za investiranje i privredni ambijenti dve zemlje, projekat „Ekspo 2027“, a Srbija i Kraljevina Esvatini potpisali su danas memorandume o međusobnoj saradnji u više oblasti, saopštila je PKS.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com