PKS pozvala firme da se prijave za uključivanje u sistem dualnog obrazovanja

Privredna komora Srbije (PKS) pozvala je danas zainteresovane poslodavce koji žele da se uključe u model dualnog obrazovanja za narednu školsku godinu da se do 15. januara naredne godine prijave putem veb portala PKS http://portal.dualnoobrazovanje.rs

Kako je objašnjeno, poslodavci na tom portalu treba najpre da kreiraju profil kompanije i na jednostavan način, u tri koraka, podnose prijavu za uključivanje u model dualnog obrazovanja.

Prilikom prijavljivanja, osim kreiranja profila kompanije, poslodavci podnose Izjavu o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje i Zahtev za proveru ispunjenosti uslova za izvođenje učenja kroz rad, navedeno je u saopštenju.

Prateću dokumentaciju za akreditaciju poslodavci dostavljaju najkasnije do 15. januara, elektronskim putem na mejl: obrazovanje@pks.rs ili na adresu Privredne komore Srbije, Resavska 13-15, Beograd.

Istaknuto je da će se u razmatranje uzimati samo potpune prijave.

Sve prijave koje sadrže potpunu dokumentaciju biće objedinjene u predlog Plana za uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje koji PKS zvaničnim putem dostavlja Kancelariji za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Republike Srbije (NOKS).

Konačnu odluku o strukturi upisa i odobrenim dualnim profilima doneće Ministarstvo prosvete objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje u aprilu 2025. godine.

Od sledeće, školske 2025/2026. godine, u ponudi za realizaciju po dualnom modelu će se naći više od 86 obrazovnih profila, što znači da se nastavlja trend porasta realizacije obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja.

Iz PKS su naveli da se dualno obrazovanje realizuje u različitim područjima rada i da se u dualni model obrazovanja mogu uključiti kompanije iz različitih oblasti, poput geodezije i građevinarstva, elektrotehnike, mašinstva i obrade metala, poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane, saobraćaja, tekstilstva i kožarstva, trgovine, ugostiteljstva i turizma, šumarstva i obrade drveta, hemije, nemetale i grafičarstvo, kao i zdravstva i socijalne zaštite.

Naglašeno je da dualno obrazovanje višestruko može da koristi kompanijama jer kvalifikovan i obučen kadar znatno smanjenje troškova za obučavanje i uvođenje radne snage u poslovne procese kompanije, poslodavaca može da učestvuje u kreiranju obrazovnih profila i prilagodi sistema obrazovanja u skladu sa svojim poslovima i potrebama.

Dodaje se da dualno obrazovanje nudi i brz odgovor obrazovnog sistema na promene na tržištu rada, omogućava učestvovanje poslodavaca u procesu raspoređivanja učenika, promoviše društvenu odgovornosti poslodavca.

Kako su naglasili iz PKS, da je dualni model obrazovanja po meri srpske privrede pokazuju podaci o broju kompanija koje su se priključile realizaciji dualnog obrazovanja.

Deo dualnog obrazovanja u Srbiji je više od 1.100 kompanija, dok je kroz dualni obrazovni sistem prošlo više od 16.000 učenika koji su pohađali nastavu u više od 186 škola širom Srbije.

Na zvaničnom sajtu dualnog obrazovanja (dualnoobrazovanje.rs) mogu se pronaći sve bitne informacije koje su u vezi sa uključivanjem poslodavaca u ovaj model obrazovanja, kao i sve važne informacije o obrazovnim profilima koji su u ponudi za narednu školsku godinu, saopštila je PKS.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com