Politika AD prodaje svoj udeo u kompaniji Politika novine i magazini

Akcionarsko društvo „Politika“, u većinskom vlasništvu države, odnosno državnih preduzeća, ponudilo je na prodaju svoj udeo u kompaniji koja izdaje dnevni list „Politika“ i druga izdanja.

Akcionarsko društvo za novinsko-izdavačku i grafičku delatnost „Politika“ ponudilo je na prodaju udeo od 50 odsto u kapitalu privrednog društva „Politika novine i magazini“, prenela je Radio-televizija Srbije.

U oglasu „Politike AD“ se navodi da je procenjena vrednost 100 odsto kapitala kompanije „Politika novine i magazini“ 2,2 milijarde dinara, a procenjena vrednost udela od 50 odsto 1,1 milijarda dinara i da dostavljene ponude ne smeju biti manje od 50 odsto procenjene vrednosti.

RTS navodi da je država Srbija direktni akcionar sa 18,5 odsto udela u kompaniji, ali kontroliše 85 odsto preko državnih institucija i javnih preduzeća kao što su Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (29,4 odsto), Akcionarski fond koji posluje u okviru Ministarstva finansija (10 odsto) i Republički fond za zdravstveno osiguranje (10 odsto).

Preostalih 15 odsto je u vlasništvu NLB banke (1,2 odsto), AIK banke (0,8 odsto) i više od 6.400 pojedinaca koji svaki poseduju manje od 0,7 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com