Poljoprivrednici u Subotici blokirali put zbog neispunjenih obećanja Vlade Srbije iz prošle godine

Subotički poljoprivrednici blokirali su danas sa oko 50 traktora kružni tok na Žedničkom putu zbog neispunjenih obećanja Vlade Srbije iz prošle godine.

Kako su najavili, predali su dopis Ministarstvu poljoprivrede i dali rok od 24 sata da im odgovore vezano za četiri njihova najvažnija zahteva i da stave rok kada će biti urađeno.

Kako je najavljeno, blokada puta sa pauzama će trajati do 18 časova.

Oko 70 poljoprivrednika iz Subotice i okolnih mesta blokiralo je od 12 do 14 časova Ipsilon krak zahtevajući od Vlade Srbije da uvaži sve njihove zahteve. Nakon pauze od sat vremena, blokada puta se nastavlja još tri sata.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Marković rekao je novinarima da su poljoprivrednici u svom zahtevu od Vlade zatražili moratorijum na sve poljoprivredne kredite kao za vreme epidemije korona virusa, zatim isplatu 17.000 dinara po hektaru za sertifikovano seme za sve poljoprivrednike, bez pravdanja kupovine računom po „lex specialis“ zakonu, gorivo na svim pumpama bez akcize u 2025. godini, uređenje tržišta i robne berze.

„Ovde ne mislimo samo na žitarice i pšenicu nego na kontrolisani uvoz mleka, mesa, jaja, povrća i ostalo“, naveo je.

Matković je istakao da očekuju brzi odgovor od Vlade Srbije i najavio da, ukoliko odgovor izostane, blokada puta se nastavlja i narednih dana.

On je pozvao i ostale poljoprivrednike da im se pridruže u protestu.

„Mi smo i dalje optimisti. Mislimo da država neće dozvoliti da propadne poljoprivrednik“, ocenio je Matković.

Član Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Damir Perčić kaže da su oni nezadovoljni kao proizvođači sa malom cenom, a da su građani nezadovoljni velikom cenom u prodavnicama.

„Pokušavali smo mirnim putem, pokušavali smo dopisima, na sve načine – ne vredi. Svesni smo da nemamo izbora. Samo nije jasno, kome je cilj da mi svaka tri meseca izlazimo napolje i svaka tri meseca isto objašnjavamo. Nemoguće je da ovo neko ne može da reši“, napominje.

On je upitao, ko više voli ovu zemlju – onaj ko kaže šta je problem, ili onaj ko ćuti i klima glavom.

„Mi znamo da smo u pravu za svaku reč koju smo rekli, jer od ovog živimo. Ništa novo nismo tražili od države što već ranije nije obećano“, podsetio je Perčić.

On je zatražio da im pošalju dopis sa potpisima ministra poljoprivede i premijera Srbije, da bi znali do kada da čekaju.

Dodao je da paori traže i da im objasne kakva je procedura za proglašenje elementarne nepogode od suše jer kada se obrate gradu zbog toga, oni ih pošalju kod Ministarstva poljoprivrede, a oni ih upute na Hidrometerološki zavod Srbije.

Poljoprivrednici su u nedelju, 29. septembra, održali protest ispred Pokrajinske vlade u Novom Sadu. Od 2023. godine do danas paori su održali nekoliko protesta širom Srbije i Vojvodine, i u nekoliko navrata blokirali puteve i centar grada Subotice.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com