U trendu

Potpisani investicioni ugovori u vrednosti od preko 16 milijardi USD za regionalnu prestonicu Sinđianga

Ukupno 40 projekata sa ukupnom investicijom od preko 118,48 milijardi juana (oko 16,62 milijarde američkih dolara) potpisano je 28. juna na pratćem događaju tokom tekućeg 8. sajma Kina-Evroazija u Urumćiju, glavnom gradu autonomnog regiona Sinđiang Ujgur.

Domaćin događaja, u kojem je naglašen razvoj podzone Urumći kineske (Sinđiang) Pilot zone slobodne trgovine, bila je vlade Urumćija, a prisustvovalo je preko 300 predstavnika iz 200 preduzeća i 10 privrednih komora, piše Sinhua.

Osnivanjem Sinđiang pilot Zone slobodne trgovine u Urumćiju, grad je postao investiciono i poslovno žarište, rekao je Jakup Pajdula, gradonačelnik Urumćija.

Potpisani projekti obuhvataju nekoliko industrija, uključujući novu energiju, nove materijale, energetsku i hemijsku industriju, elektronsku i informatičku industriju, preradu poljoprivrednih proizvoda, logistiku, naprednu opremu i biomedicinu.

„Urumći se može pohvaliti jedinstvenim geografskim prednostima“, primetio je Če Mingze, pomoćnik predsednika kompanije Sinđiang Šiđijun enerdži tehnolodži, dodajući da će investicioni projekti koje je kompanija potpisala ne samo pomoći u promovisanju lokalne industrijske transformacije i unapređenja, već će takođe biti korisni za buduću ekspanziju kompanije na centralnu Aziju i druga prekomorska tržišta, donoseći kvalitetne kineske proizvode u susedne zemlje.

Kompanija je potpisala investicione projekte sa ukupnom investicijom od 24,5 milijardi juana, uključujući fotonaponski projekat od četiri miliona kilovata koji će biti pokrenut u Urumćiju.

Kao prva pilot zona slobodne trgovine u severozapadnim graničnim oblastima Kine, Pilot zona slobodne trgovine Sinđiang je zvanično osnovana u novembru 2023. Zona slobodne trgovine je od tada krenula u niz reformskih inicijativa, označavajući snažan početak svog razvoja.

Osmi sajam Kina-Evroazija, na temu „Nove mogućnosti puta svile, nova vitalnost za evroazijsku saradnju“, trajao je do 30. juna i privukao je preko 1.900 učesnika iz 50 zemalja, regiona i međunarodnih organizacija, prikazujući preko 6.000 vrsta proizvoda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.