U trendu

Poziv ministra trgovine Srbije privrednicima da iskoriste Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, koji stupa na snagu 1. jula, obuhvatiće oko 20.000 artikla, sa povlašćenim tretmanom u robnoj razmeni dve zemlje.

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović pozvao je srpske privrednike da istraže mogućnosti Sporazuma i da iskoriste sve pogodnosti koje pruža za veću konkurentnost, širenje poslovanja i povećanje izvoza.

„Naše kompanije su dobile šansu da se takmiče na tržištu od 1,4 milijarde stanovnika, a njihove kompanije su dobile šansu da se takmiče na tržištu od 6,5 miliona stanovnika. To je velika šansa, možda najveća šansa za preduzeća u našoj državi u poslednjih 25 godina“, istakao je.

Momirović je naveo da će već od 1. jula bez carine iz Srbije u Kinu, pored ostalog, moći da se izvoze sveže voće i povrće, farmaceutski proizvodi, proizvodi hemijske i mašinske industrije.

„Odmah će 60 odsto proizvoda biti skinuto sa carinske liste. U narednih pet ili 10 godina će biti skinuto još 30 odsto, a najosetljivija roba i proizvodi će biti i dalje zaštićeni, a to se pre svega odnosi na našu poljoprivredu. Ovo takođe znači da će ljudi koji uvoze iz Kine, moći da uvoze povoljnije“, kazao je Momirović.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihajlo Vesović istakao je da je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom najvažnija ekonomska vest za Srbiju u ovoj godini.

„Ovaj sporazum, pored velike mogućnosti otvaranja ogromnog tržišta za proizvode iz Srbije, omogućava i promenu percepcije Srbije kao investicione destinacije. Ovo je na neki način i dokaz pozicije Srbije u okviru projekta „Jedan pojas jedan put“, ali i šansa za mnoge kineske kompanije koje žele da povećaju svoje šanse na evropskom kontinentu da svoju proizvodnju i investicije lociraju u Srbiji i šansa velikog broja malih i srednjih preduzeća koja žele da budu deo dobavljačkog lanca ovakvih kompanija“, kazao je Vesović.

Srbija, pored sporazuma sa Kinom ima zaključen i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, Sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama jugoistočne Evrope (CEFTA), kao i sporazume o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom i Turskom, a uskoro treba da potpiše ugovore o slobodnoj trgovini sa Egiptom i Ujedinjenih Arapskih Emirata .

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.