Problemi ‘Stellantisa’ s prodajom, direktor kaže da je on kriv, ali i da radi na tome

Međunarodni konzorcijum proizvođača automobila „Stellantis“ popravlja prodaju u SAD pošto mu ove godine nije uspeo marketinški plan, rekao je danas novinarima izvršni direktor Karlos Tavares.

Tavares koji je prošle nedelje izbacio glavnog finansijskog direktora kompanije i glavne operativne direktore za Severnu Ameriku i Evropu, rekao je novinarima na Salonu automobila u Parizu da je on odgovoran za loše stvari u kompaniji, ali i za dobre.

„Da ne želim tu odgovornost, trebalo bi da radim nešto drugo“, rekao je Tavares i ponovio da planira da se povuče kada mu istekne ugovor 2026. Upravni odbor je prošlog meseca potvrdio da je u potrazi za njegovim naslednikom.

„Stellantis“ nastao spajanjem francuskih kompanija „PSA Peugeot“ i „Fiat Chrysler Automobiles“ 2021. godine, ove godine je imao problema i u Evropi i u SAD.

U Evropskoj uniji se bori protiv smanjenja vladinih subvencija za električna vozila i kineskih konkurenata dok pokušava da proda više električnih vozila da bi postigao cilj smanjenja emisije gasova staklene bašte za 55% do 2030. EU planira posebne carine na uvozna kineska električna vozila.

Prodaja je opadala veći deo godine u SAD, što je dugo bilo glavno tržište kompanije. U drugom kvartalu, kompanija je smislila novi marketinški plan sa podsticajima da se suprotstavi visokim cenama. Ali to nije privuklo dovoljno kupaca. Prodaja je opala za 20%, a za više od 17% u prvih devet meseci ove godine. Ostatak automobilske industrije zabeležio je rast prodaje od 1% od januara do septembra.

U junu je inventar američkih dilera „Stellantisa“ porastao na nešto više od 430.000 neprodatih vozila.

Ali Tavares je danas rekao da je taj broj opao za 52.000 poslednjih meseci, a kompanija pokušava da do Božića opadne na manje od 350.000 za „novi početak“ u novoj godini. On očekuje da će novi rukovodeći tim proizvesti veći profit i bolje zadovoljstvo kupaca.

Tavares je rekao da bi takođe trebalo da dobije zasluge za uspešno spajanje kompanija, kao i za profitabilnost „Pežoa“ i „Opela“ tokom protekle decenije.

Rekao je da se kompanija nalazi u „darvinovskom periodu“ i da ništa nije isključeno, uključujući zatvaranje fabrika ili gašenje brendova. „Kada se borite za opstanak, morate uzeti u obzir da je sve u igri“, rekao je on.

Borbe za tržište u Evropi i SAD smanjile su neto profit u prvom polugodištu za 48 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. To je navelo „Stellantis“ da smanji finansijske prognoze za čitavu godinu. Sada očekuje da će godinu završiti sa negativnim novčanim tokom od pet do 10 milijardi evra, umesto pozitivno.

Kompanija takođe ima problema sa radnom snagom. U Italiji sindikat poziva na jednodnevni štrajk u petak u znak protesta protiv smanjenja proizvodnje. „United Auto Workers“ u SAD preti štrajkovima u nekoliko fabrika, navodeći da „Stellantis“ ne ispunjava obaveze da proizvodi vozila.

Glavni među pitanjima je obećanje kompanije u ugovoru UAW-a da će ponovo otvoriti fabriku u Belvidereu, u Ilinoisu, i da će izgraditi skladište delova i novu fabriku baterija za električna vozila u tom gradu.

U pismu priloženom uz taj ugovor, „Stellantis“ se složio da izgradi nove gasne i električne kamione srednje veličine u Belvidereu počevši od 2027.

Predsednik UAW Šon Fejn tvrdi da „Stellantis“ želi da odloži ponovno otvaranje fabrike do isteka ugovora 2028. godine, kada više neće imati zakonsku obavezu da je ponovo otvori. Takođe je uznemiren zbog izveštaja da „Stellantis“ planira da preseli proizvodnju SUV-a „Dodge Durango“ iz Detroita u Kanadu.

„Ovu kompaniju ubija grubo loše upravljanje najviših rukovodilaca“, rekao je Fain u saopštenju.

Kompanija je demantovala da planira da preseli proizvodnju SUV i kaže da je plan za Belvidere odložen zbog tržišnih uslova, a ne otkazan i da to piše i u pismu uz ugovor.

Više lokalnih sindikalnih kancelarija podnelo je pritužbe zbog promena, a „Stellantis“ je tužio tražeći novčanu odštetu ako sindikat stupi u štrajk.

Ivan Druri, direktor analitičke firme „Edmunds“, rekao je da „Stellantisu“ godinama nedostaju pristupačni modeli koje mnogi kupci u SAD žele.

„Ljude gledaju na praktičnost i žele samo osnovne stvari“, rekao je on, a „Stellantis nema ništa takvo“ već samo skupe modele „natovarene“ dodatnom opremom.

Posledica je da nova vozila „Stellantis“ stoje kod dilera po 100 dana pre prodaje, što je duplo više od industrijskog proseka, rekao je Druri.

Veliki deo modela „Stellantia“ je zastareo, s nekoliko nedavnih ažuriranja, uključujući njegov najprodavaniji, „Ram pickup“ koji je ove godine dobio samo skromno osveženje, rekao je Sem Abuelsamid, analitičar mobilnosti za „Guidehouse Insights“.

„Nemaju prave proizvode u pravim segmentima“, rekao je on. „Stiže gomila stvari, ali još nije tu“, dodao je on.

Kompanija ima malo pristupačnih vozila. Na primer, mali SUV „Jeep Compass“ ima jednu verziju čija cena počinje 26.000 dolara bez tropkova isporuke, a cena većine verzija je veća od 30.000 dolara.

Kompanija zaista ima planove za novi mali električni džip koji bi koštao oko 25.000 dolara, rekao je Abuelsamid.

Dileri su se pobunili, javno traćeći na povećane popuste za vozila koja su kod njih.

Druri ne vidi brz izlaz iz situacije jer mogu potrajati godine da bi se predstavila nova vozila koja odgovaraju potražnji tržišta. Kompanija je u SAD pre skoro deceniju napustila i klasu srednje velikih i malih, kompaktnih automobila.

Dakle, malo šta Tavares može da uradi da brzo popravi stvari, rekao je Abuelsamid. „Osim podsticaja i smanjenja cena, ne baš ništa“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com