Sidžit iz Kragujevca radi za Porše i diže standarde

KRAGUJEVAC – BMW-u, Landroveru i Jaguaru od skora se u nabavci plastičnih delova iz Srbije za svoje automobile priključio i „Porše“, pa će delovi „made in Kragujevac“ koji se proizvode u fabrici “Sidžit” (Sigit) Srbija biti ugrađivani u ove automobile najvišeg svetskog renomea i cene.

„To sa Poršeom je posao na kome smo radili poslednje dve godine i Konačno je došlo do realizacije posla“, kaže Davor Veličkovski predsednik kompanije „Sidžit“ Srbija i dodaje kako se za sada proizvode delovi za Poreše Kajen i Kareru a 20. aprila u Kragujevcu će početi proizvodnja delova i za Tajkan – prvi eletrični automobil u grupi Porše.

„Sidzit“ Srbija je deo istoimene italijanske grupacije osnovana 1966. godine, fabrika u Kragujevcu je nikla kao komponentaš Fiata 2012. godine ali zahvaljujući sopstvenom nezavisnom razvoju sada sa 220 zaposlenih proizvede 1,5 miliona delova od plastike mesečno od kojih je pola za Fiatove modele Dukato, Renegejt i Punto a pola za druge proizvođače automobila pa delove isporučuju u zemlje EU ali i Kine.

„Sidzit“ je u Kragujevac stigao u okviru investicije Fiat koji je i dalje najveći klijent a serijsku proizvodnju počeo je 2012. godine.

„Nikada nije bilo dosadno, pokušavamo uvek da se razvijemo, da idemo napred i da tražimo nova tržišta u Evropi i van nje, Fiat jeste naš najveći klijent ali pokušavamo da širimo naše vidike i da proširimo tržište naše proizvodnje“, kaže Veličkovski čiji je moto da treba ići napred.

„Sidžit“ Srbija je zahvaljujući rezultatima stekao i renome unutar italijanske Sigit grupe koja ima 14 fabrika sa 3 hiljade zaposlenih pa je na osnovu rada u Kragujevcu uvedeno 80 novih standarda i formirana „Sidžit“ akademija.

Otvoreno je i odeljenje za ekonomsko tehnološke analize koje je direktno uključeno u pregovore sa kupcima u okviru cele grupe a predsednik Veličkovski ističe značaj Sidzit akademije „odnosno tima koji putuje po fabrikama po Evropi i pokušava da dovede sve fabrike Sidzita u standard ove fabrike u Srbiji“.

„Imamo jak i čvrst menadžerski tim a zajedno radimo od početka, družimo se i po tome smo jedinstveni“, odgovora predsednik Sidžita Srbija na pitanje šta je formula uspeha a dodaje i da su radnici zadovoljni jer su mnogi tu od početka rada.

„Sidžit“ je uključen u život Kragujevca, kroz saradnju sa Univerzitetom odakle zapošljava kadrove i kroz dobrotvorne akcije u kojima „pokušava da pomogne koliko može“, a Veličkovski kaže i da stalno pokušavaju da u okolini pronađu dobavljače i da izbegnu inostrane dobavljače, kao i da ispunjavaju najviše standarde u zaštiti životne sredine.

Ova kompanija iz Kragujevca u kovanju planova za sledeću godinu „ima veliko očekivanje od novog modela Fiata“ koji bi trebalo da se proizvodi u Kragujevcu i proširenju proizvodnje za Porše, a u toku su pregovori i za proizvodnju delova za novog električnog fiću – BEV 500.

Na pitanje da li je vrednost kompanije u Kragujevcu povećana s obzirom na dinamičan razvoj Veličkovski odgovara potvrdno podvlačeći značaj projekata koji su urađeni u Kragujevcu i proširenu knjigu klijenata.

“ Mislim da su ljudi sve, i da su oni vrednost koju treba da pazimo i da čuvamo i da negujemo“, kaže predsednik „Sidzita“ Srbija.

Do sada Sidzit u Kragujevcu proizvodi 500 različitih delova za automobile na 29 presa za brizganje plastike sa 300 alata od kojih su neki teški i po nekoliko tona a uz fabriku rezervisan je i plac od 10.000 kvadratnih metara za proširenje proizvodnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com