Snimi, šeruj, prodaj: ekonomija influensera oživljava tržište kamera u Kini

U prepunoj prodavnici fotoaparata u Šangaju, mladi kupci tiskaju se oko polica, željni da se dočepaju najnovijih modela.

„Moj omiljeni influenser koristi ovu kameru za snimanje“, rekao je 26-godišnji Li Jun dok je isprobavao model bez ogledala. „Ali teško ga je dobiti. Morate učestvovati na lutriji i nadati se da ćete imati dovoljno sreće“, dodao je.

Širom Kine, potražnja za kamerama oživljava. Jednom skrajnute od pametnih telefona, kamere su ponovo u modi, podstaknute porastom društvenih medija, strimingom uživo i kratkim video zapisima, piše Sinhua.

Od januara do avgusta 2024. godine, na Kinu je otpadalo 23,3 odsto globalnih isporuka kamera, čime se rangirala se kao drugo najveće tržište posle Amerike, podaci su Asocijacije proizvoda za kamere i fotografije (CIPA).

Porast potražnje je vođen ekonomijom influensera koja se brzo razvija u Kini i gde se lajkovi i deljenja na društvenim medijima pretvaraju u prodaju.

Novi ekonomski modeli i promene potrošačkih navika pretvaraju kamere iz pukih tehničkih alata u moderne stvari koje mnogi koriste za snimanje fotografija i video zapisa za platforme društvenih medija.

Huang Đing, influenserka sa više od 500.000 pratilaca na kineskoj platformi za deljenje saveta o životu Siaohongshu, naglasila je uticaj kvalitetnih kamera na njen sadržaj.,“Korišćenje kamere za pravljenje vlogova je ključno za predstavljanje detalja izgleda moje šminke. Što je slika jasnija, moj sadržaj postaje življi,“ rekla je Huang.

Siaohongšu se sada može pohvaliti sa preko 80 miliona učesnika u zajednici, sa impresivnih 90 procenata sadržaja koji su generisali korisnici, pproističe iz izveštaja platforme o trendu za 2024.

Štaviše, kako turistička industrija nastavlja da se oporavlja, širom zemlje se pojavljuju nove ,“instagramable,“ atrakcije koje privlače velike mase da zabeleže svoja nezaboravna iskustva.

„U ovom kontekstu, potražnja za fotografskom opremom stalno raste“, rekao je Vu Feiran iz Šendžen fondacije za razvoj meke nauke.

Rastuća potražnja takođe pokreće tržište akcionih kamera, pri čemu analitičari očekuju da će globalno tržište takvih kamera dostići 20,1 milijardu juana (oko 2,8 milijardi američkih dolara) do 2028. godine, sa kombinovanom godišnjom stopom rasta od 6,1 odsto.

Kineski brendovi kao što su DJI i Insta360 se pojačavaju da zadovolje ovu potražnju, ostvarujući značajan uspeh kako na domaćem, tako i na međunarodnom nivou.

Globalni giganti u proizvodnji fotoaparata kao što su Soni, Kanon i Nikon, koji sada imaju preko 80 odsto udela na globalnom tržištu fotoaparata, intenziviraju svoje napore da iskoriste kinesko tržište u procvatu.

„Vidimo ogromne mogućnosti u sektorima u nastajanju kao što su e-trgovina koja se prenosi uživo i ekonomija podstaknuta influenserima , gde Kina prednjači“, rekao je Takehito Soeda, potpredsednik kompanije Soni (Kina).

Soeda je primetio da mlađe generacije više ne gledaju na fotografiju kao na nišnu veštinu, već kao na oblik emocionalnog izražavanja, oživljavajući tako tržište fotoaparata.

Hideki Ozava, predsednik i izvršni direktor kompanije Kanon (Kina), istakao je da je 2023. prodaja digitalnih fotoaparata u Kini porasla za 25 procenata, pozicionirajući Kinu kao tržište sa najbržim rastom među glavnim regionima.

„Ovaj trend će se nastaviti, sa bržom stopom rasta od 35 odsto koja se očekuje 2024. u Kini“, predviđa Ozava. Kao odgovor na lokalnu potražnju, Kanon unapređuje svoju ponudu proizvoda i sarađuje sa glavnim kineskim platformama za e-trgovinu.

Slično tome, Soni prilagođava svoje strategije učešćem u događajima poput Bilibili svet 2024, popularne konvencije za digitalne sadržaje i kreatore u Kini. Na ovom događaju, Soni je predstavio svoje najnovije proizvode i direktno komunicirao sa potrošačima kroz demonstracije uživo.

Ekonomija influensera  je od suštinskog značaja za optimizaciju lanaca snabdevanja i zadovoljavanje rastućih potreba potrošača, kaže Lan Đianping, zamenik direktora Instituta za razvoj i planiranje Džeđiang.

„Ova promena je ključna za poboljšanje efikasnosti na današnjem brzom tržištu“, rekao je Lan.

Da bi se dodatno poboljšala globalna konkurentnost novih ekonomskih modela, kinesko ministarstvo trgovine je ove godine izdalo Trogodišnji akcioni plan za digitalnu trgovinu (2024-2026).

Ova inicijativa ima za cilj osnaživanje ekonomskog i društvenog razvoja uz istovremeno doprinos uspostavljanju novog obrasca razvoja. Nove industrije, novi poslovni formati i novi poslovni modeli, nazvani „triput nova“ ekonomija , pokazuju snažan potencijal rasta.

U ovom okruženju koje se razvija, industrija kamera je dobro pozicionirana za rast. „Verujemo da svaki snimljeni trenutak priča priču, a u ovoj eri svako može da bude pripovedač“, rekao je Soeda iz kompanije Soni (Kina).

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com