U Beogradu sutra otvaranje nove centralne autobuske stanice, a za vikend početak rada

U Beogradu će sutra biti otvorena nova autobuska stanica, u Bloku 42 na Novom Beogradu, nakon izmeštanja iz centra grada gde je bila smeštena više od pola veka, a za vikend će se sav autobuski saobraćaj prebaciti na ovaj objekat.

Iz Gradske uprave je najavljeno da će otvaranju prisustvovati predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić – koji je ranije kazao da će u nedelju, 29. septembra, nakon skoro šest godina zastoja u izgradnji, stanica krenuti da funkcioniše.

Kako je ranije saopštila Beogradska autobuska stanica (BAS), još uvek u toku izgradnja stanične zgrade, od 27.000 metara kvadratnih.

Do završetka radova na staničnoj zgradi, što se očekuje do kraja godine, putnici će koristiti privremeni objekat sa osnovnim sadržajima – aneks od 1.200 metara kvadratnih koji je osposobljen za nesmetano funkcionisanje stanice.

Tokom radova, početih 2017. godine, u Bloku 42 je izgrađen stanični plato sa 65 perona – 12 dolaznih 53 odlazna i parking sa 186 mesta od kojih je 89 namenjeno putnicima u dolasku, a 97 mesta je za putnike u odlasku.

Osam polaznih perona je rezervisano za prigradski saobraćaj, 22 za međugradski, 14 za međunarodni i devet za vanlinijski – turistički saobraćaj.

Izgrađeni su taksi stanica s 25 mesta i pripremni parking za autobuse sa 80 mesta.

Do nove autobuske stanice može se doći tramvajima 7, 9, 11 i 13 koji staju kod nje i autobuskim linijama 85, 89, 94, 95, 600, E6, kao i autobusima 60, 60L, 67, 93 i EKO1.

U staničnoj zgradi nalaziće se i šalter za prodaju karata, mesto gde će putnici moći da kupe osveženje ili nešto pojedu, a biće i lokala za iznajmljivanje.

Građanima će na raspolaganju biti bankomat, menjačnica, pošta, trafika i ambulanta, a stanićna zgrada biće pokrivena besplatnim vaj-faj sistemom.

Mediji navode da je cena radova na izgradnji autobuske stanice udvostručena na 50 miliona evra, dok cena izgradnje stanične zgrade nije poznata.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com