Evropska komsija odobrila reformske agende za pet kandidata sa Zapadnog Balkana

 Evropska komisija je danas odobrila reformske agende za pet kandidata ili potencijalnih kandidata za članstvo u EU sa Zapadnog Balkana.

Nakon pozitivnog mišljenja država članica EU, reformske agende odborene su za Albaniju, Crnu Goru, Kosovo, Severnu Makedoniju i Srbiju, saopštila je Evropska komisija.

Bosna i Hercegovina je izuzeta iz paketa dok ne podnese potpunu reformsku agendu.

U saopštenju se navodi da se svojim ambicioznim reformskim agendama, pet vladaZapadnog Balkana obavezuje  na društveno-ekonomske i fundamentalne reforme koje će preduzeti kako bi podstakle rast i približavanje EU u okviru Plana rasta u periodu od 2024. do 2027. 

Ovaj korak je bio ključan za omogućavanje plaćanja u okviru EU fonda za reformu i rast od šest milijardi evra, koji će biti izvršen po završetku dogovorenih reformskih koraka, dodaje se.

Predsednica Komisije Ursula fon der Lajen koja danas popodne posetom Albaniji počinje zapadnobalkansku turneju tokom koje će obići svih šest kandidata/potenicjalnoh kandidata za članstvo rekla je da je „impresionirana radom partnera sa Zapadnog Balkana na njihovim reformskim agendama“.

„To pokazuje da su posvećeni uspehu Plana rasta. To je naša mapa puta da približimo ekonomije Zapadnog Balkana našoj. I da svojim kompanijama daju pristup i sredstva da se takmiče na našem jedinstvenom tržištu. Svi imaju koristi, a to je veliki iskorak ka Evropskoj uniji“, navela je Fon der Lajen koja posetom Tirani danas popodne počinje turneju po Zapadnom Balkanu.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com