Filipović (NUNS): Nema političke volje da se stanje u srpskim medijima popravi

Generalna sekretarka NUNS Tamara Filipović izjavila je danas da nema političke volje da se stanje u srpskim medijima popravi, te da, iako postoje dobri mehanizmi za zaštitu novinara, ostaju „samo na papiru“ i da je u praksi sve više napada i zastrašivanja.

Istakla je da su prema srpskim zakonima novinari „privilegovani“ kada je reč o zaštiti i da su u istom rangu sa predsednikom, tužiocima i sudijama, te da je propisana kazna od šest meseci do pet godina za ugrožavanje njihove bezbednosti.

„Međutim i dalje brojevi napada i pritisaka na novinare su veliki. Prema našim podacima, do kraja septembra imali smo 54 verbalne pretnje novinarima, osam fizičkih napada i 52 slučaja pritisaka, koji nisu za krivično gonjenje, ali i dalje imaju uticaj na rad novinara“, rekla je ona na vebinaru „Sloboda medija na Zapadnom Balkanu: Izazovi i mogućnosti u okviru proširenja EU“.

Na vebinaru su predstavljeni ažurirani rezultati dva Izveštaja iz senke o slobodi medija u Albaniji i Srbiji koji su pripremljeni u saradnji sa Centrom za nauku i inovacije za razvoj (SCiDEV) i Nezavisnim udruženjem novinara Srbije.

Maja Smrkolj iz Evropske komisije izjavila je da su medijske slobode i sloboda izražavanja među esencijalnim kriterijumima koje države kandidati treba da ispune za pristupanje EU.

„One su ključni indikatori spremnosti zemlje da postane deo EU. Novinarima je potrebno okruženje koje im omogućava da bezbedno rade svoj posao. To se odnosi i na ekonomsku sigurnosti i bez straha od političkog pritiska, uznemiravanja“, rekla je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com