Hezbolah potvrdio da je ubijen Safijedin, zvaničnik koji je trebalo da zameni Nasralaha

 Libanski Hezbolah je danas potvrdio da je ubijen najviši zvaničnik te proiranske organizacije Hašem Safijedin za koga se očekivalo da će zameniti generalnog sekretara Hasana Nasralaha ubijenog u izraelskom napadu iz vazduha u septembru.

Safijedin je rukovodio Hezbolahom zajedno sa zamenikom generalnog sekretara Naimom Kasemom od ubistva Nasralaha i očekivalo se da bude formalno izabran za novog generalnog sekretara, iako još nije bilo objave o tome.

Rođak Nasralaha Safijedin je bio u Savetu džihad, telu odgovornom za vojne operacije Hezbolaha.

On je takođe predvodio Izvršni savet koji nadgleda finansijske i administrativne poslove organizacije.

Safijedin je preuzeo istaknutu ulogu govoreći u ime Hezbolaha tokom godine neprijateljstava s Izraelom što je na kraju dovelo do njegove smrti.

On je govorio na sahranama i događajima kojima Nasralah nije mogao da prisustvuje iz bezbednosnih razloga.

Njegovo ubistvo je nanelo štetu najvišem rukovodstvu organizacije dok Izrael napada jug Libana, dolinu Beka na istoku i južna predgrađa Bejruta, gde su uporišta Hamasa i borci organizacije teže da potisnu izraelske kopnene upade, preneli su izraelski mediji izveštaje Rojtersa.

Izrael je juče potvrdio smrt Safijedina.

On je ubijen početkom oktobra u nizu izraelskog bonmbardovanja južnih predgrađa Bejruta, u okviru izraelske kampanje protiv Hezbolaha, navodi Asošijeted pres i dodaje da je imao oko 60 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com