Hil: Srbija više nije usamljena, SAD su među njenim prijateljima

 Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas da Srbija, za razliku od nekih perioda u prošlosti, više nije usamljena i da su SAD među njenim prijateljima.

„Važno je da svi Srbi shvate da Srbija, iako je u prošlosti bilo dana kada je bila usamljena, više nije sama. Srbija ima puno sjajnih prijatelja i hteo bih da istaknem da su SAD među njima“, rekao je Hil novinarima uoči konferencije „Dan Amerike“ u srpskom parlamentu.

Hil je kazao da postoje stvari oko kojih se SAD i Srbija ne slažu, ali je dodao da uprkos tome „žele da rade na unapređenju saradnje i da idu napred“.

„Potpisivanje sporazuma o strateškoj saradnji Srbije i SAD u oblasti energetike (u sredu u Vašingtonu) dobar je primer šta možemo i šta hoćemo da radimo u budućnosti. Sa nestrpljenjem očekujemo saradnju u oblasti tehnologija i inovacija, u sklopu napora da planetu učinimo zelenijom“, naveo je Hil.

Američki diplomata je rekao da će sutra u Pranjanima biti obeležen „deo sjajne istorije Srbije i SAD“, godišnjica operacije „Halijard“ – spasavanja više stotina američkih pilota iz okupirane Srbije u Drugom svetskom ratu.

„Sutra obeležavamo godišnjicu operacije ‘Halijard’. To je bio herojski čin srpskih seljaka, koji su pomogli američkim pilotima, i svetla tačaka u odnosima Srbije i SAD“, kazao je Hil.

On je rekao i da Srbija „nema većeg prijatelja“ od Nacionalne garde Ohaja i izrazio zadovoljstvo zbog još jedne posete njenih lidera Srbiji.

Komandant Nacionalne garde Ohaja Džon Haris izjavio je da je počastovan što ga smatraju prijateljem u Beogradu, navodeći da je svaki put kada dođe u Srbiju „ispunjen istim uzbuđenjem zbog budućnosti partnerstva“ dve strane.

„U poslednjih nekoliko dana (u Srbiji) imao sam prilike da vidim dosta toga. Svaki put kada dođem u Srbiju, vidim snažnije partnerstvo između nas i kontinuirano poboljšanje. Kao što vidimo jačanje partnerstva Ohaja i Srbije, uključujući nedavni sporazum o bratimljenju gradova Klivlend i Novi Sad, mogu samo da budem optimističan po pitanju naše zajedničke budućnosti“, rekao je Haris.

Haris je kazao i da će sutra biti u Pranjanima na obeležavanju godišnjice operacije „Halijard“.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović rekao je novinarima uoči konferencije „Dan Amerike“ da su odnosi SAD i Srbije „na uzlaznoj putanji“ i da je ogledalo toga Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike, koji su u sredu potpisali šef srpske diplomatije Marko Đurić i američki državni podsekretar za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hose Fernandes.

„Srpsko-američki odnosi se unapređuju iz godine u godinu. Pre svega dva dana postigli smo veliki uspeh u vidu Sporazuma o strateškoj saradnji u oblasti energetike. To znači da je Srbija spremna za novu fazu u našim bilateralnim odnosima, za pokretanje strateškog dijaloga i da će ovaj sporazum biti samo prvi u nizu sličnih sporazuma“, rekao je Starović.

On je kazao da bi bilo „neodgovorno“ dozvoliti da neslaganja u spoljnoj politici poremete ekonomsku saradnju dve zemlje.

„Sve to se odvija u postojećim okvirima i temeljnim principima spoljne politike Srbije, koji podrazumevaju vojnu neutralnost i političku nezavisnost, ali oni ostavljaju dovoljno prostora za dalje unapređenje saradnje sa SAD“, naveo je Starović.

Dodao je da „odgovoran pristup spoljnoj politici podrazumeva da se ne ignorišu one teme oko kojih postoje neslaganja, kao što je slučaj“ sa pitanjem Kosova.

„Međutim, verujem da bi bilo pogrešno i neodgovorno zauzimati kurs kalimero politike koja bi nas ograničila u daljoj saradnji sa SAD u oblastima gde postoji obostrani interes, a često i daleko veći interes Srbije nego SAD. Govorim o saradnji u oblasti ekonomije, a svi ekonomski indikatori ukazuju na unapređenje naše saradnje“, rekao je srpski ministar.

Starović je ukazao i na značaj prisustva SAD za izgradnju Zapadnog Balkana kao prostora mira i stabilnosti.

„Uz sve razlike, postoji jedna stvar koja nas povezuje, a to je vizija koja podrazumeva izgradnju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Verujem da je svakome koga krasi zdrav razum jasno da je nemoguće izgraditi Zapadni Balkan kao prostor mira, stabilnosti, političke predvidivosti i saradnje bez učešća SAD“, naveo je Starović.

Uz Hila, Harisa i Starovića, na konferenciji „Dan Amerike“ učestvuju i potpredsednica Skupštine Srbije Marina Raguš, ministarka privrede Srbije Adrijana Mesarović, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković, predsednik Fondacije Halijard Džon Kapelo.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com