Korisnici niškog Gerontološkog centra džeparac čekaju tri nedelje, nadležni tvrde da će …

Korisnicima Gerontološkog centra u Nišu isplata „džeparca“, odnosno novca za lične potrebe počeće u petak, kazali su u toj ustanovi za agenciju Beta.

Isplata „džeparca“ koji korisnici Gerontološkog centra troše po sopstvenoj želji, a uglavnom za kupovinu lekova, sapuna i ostalih sredstava za higijenu, kasni tri nedelje, jer je trebalo da bude isplaćen 25. novembra.

Korisnicima se krajem svakog meseca isplaćuje 3.639 dinara ukoliko nisu ostvarili pravo na penziju i 5.718 dinara, ukoliko imaju svoje penzije.

U pitanju je iznos od ukupno oko 850.000 dinara, koji je namenjen za isplatu džeparca za 192 korisnika tog doma.

Zbog tronedeljnog kašnjenja, reagovali su stanari Gerontološkog centra i apelovali putem medija da im se novac što pre uplati, jer im ponestaju i lekovi i sredstva za higijenu.

„Ljudi su baš nervozni jer nemaju drugi novac. Govori se medju korisnicima da je Ministarstvo za rad uplatilo novac na račun Gerontološkog centra, ali da su nezakonito negde preusmerene“, izjavio je jedan od korisnika koji je želeo da ostane anoniman „da se ne bi zamerio“ zaposlenima u staračkom domu.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rekli su za agenciju Beta da je do kašnjenja u isplati džeparca korisnicima Gerontološkom domu došlo usled rebalansa budžeta donošnja novog Zakona o budžetu.

„U momentu podnošenja zahteva za prenos sredstava Gerontološkom centru, za to nije bilo tehničkih mogućnosti. Kako su se stekli tehnički uslovi za isplatu, sredstva su data na raspolaganje centru u Nišu“, naveli su u pomenutom ministarstvu.

Datum isplate džeparca, dodali su, sada zavisi od Gerontološkog centra.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com