Iran pozdravio napad Hamasa od 7. oktobra kao ‘prekretnicu u istoriji’ borbe Palestinaca sa Izraelom

Iran pozdravlja 7. oktobar kao „prekretnicu u istoriji“ borbe Palestinaca protiv Izraela, navodi se u saopštenju objavljenom danas, na godišnjicu napada militantne palestinske organizacije Hamas sa teritorije Gaze na tlo jevrejske države.

Taj napad koji je doneo smrt 1.206 ljudi, većinom civila, a Hamas je oteo 250 ljudi i zatočio ih u Pojasu Gaze, doveo je do izraelskog vojnog odgovora – prvo bombardovanja Gaze, pa upada u tu gusto naseljenu palestinsku teritoriju s 2,5 miliona stanovnika kojom Hamas upravlja od 2007. godine. Proklamovani cilj Izraela je – uništenje Hamasa.

„Akcija izvedena 7. oktobra 2023. (…) označila je prekretnicu u istoriji legitimne borbe palestinske nacije protiv okupacije i ugnjetavanja koje sprovodi cionistički režim“, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Irana.

Ministarstvo kaže da su „pristalice okupatorskog režima, posebno SAD, bile saučesnici zločina tog režima nad narodom Palestine, Libana, Sirije i Jemena“.

Iran podržava Hamas koji je, zajedno s libanskim pokretom Hezbolah, deo onoga što Islamska Republika naziva „Osovinom otpora“ Izraelu.

Iran je prošle sedmice ispalio 200 projektila na Izrael, svog zakletog neprijatelja, kao odgovor na izraelska ubistva lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha u Libanu lidera Hamasa Ismaila Hanija u Teheranu.

Izrael je saopštio da priprema odgovor na napad Irana koji je danas ponovo potvrdio da će „snažno“ odgovoriti na svaki eventualni izraelski napad na svoje tlo, istovremeno naglašavajući da ne želi da širi rat u regionu, dok mnogi u svetu strahuju da će se desiti upravo to.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com