Italijanska vlada odala počast fašističkim vojnicima palim u bici iz Drugog svetskog rata

Desničarska vlada Italije na čelu sa Đorđom Meloni danas je kritikovana jer je odala počast vojnicima fašističke Italije poginulim u bici 1942. kod El Alamejna, u Egiptu, tokom Drugog svetskog rata u kojoj su britanske snage porazila trupe sila Osovine što je bila prekretnica u tom ratu.

Ministarstvo odbrane Italije je na društvenim mrežama povodom 82. godišnjicu bitke kod El Alamejna odalo počast italijanskim vojnicima „koji su žrtvovali svoje živote za našu slobodu“ i gubitke italijanskih fašista i nemalkih nacista opisalo kao „herojske i tragične“.

Italijanska opozicija levog centra kritikovala je vladinu komemoraciju, a Pokret pet zvezdica istakao da je „krajnje neprikladno“ reći da su se trupe fašističke Italije borile za slobodu.

„Italijanski vojnici u El Alamejnu nisu pali za našu slobodu, kako tvrdi Ministarstvo odbrane, već ih je fašistička vlada poslala tamo da poginu“, rekao je danas Đanfranko Paljarulo, predsednik Nacionalnog udruženja partizana ANPI.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni predvodi krajnje desničarsku partiju Braća Italije koja vuče korene iz neofašističkog pokreta koji se pojavio nakon Musolinijevog pada. Meloni je pokušala da sebe i  svoju stranku distancira od takve prošlosti i otvoreno je osudila sve totalitarne režime, uključujući fašističke.

Ali opozicija je više puta osuđivala premijerku i neke od njenih najbližih saveznika što odbijaju da se izjasne kao antifašisti.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com