Italijanski general ponovo na čelu KFOR

 Novi komandant KFOR je italijanski general-major Enriko Barduani koji je u okviru te misije već službovao na Kosovu i Metohiji a osim zadataka na Balkanu, bio angažovan i u Iraku, Libanu i Avganistanu.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, Barduani važi za čoveka sa posebnim iskustvima za tako politički i bezbednosno osetljivu funkciju i zato će jednu godinu provesti na čelu vojne misije na Kosovu.

Italija je do sada dala najveći broj ljudi na čelu KFOR i od 28 komandanta, uniformu vojske te zemlje nosilo je 13 generala.

Barduani, koji je na čelu KFOR zamenio turskog generala Oskana Ulutaša, službovao je 2001. godine na Kosovu kao zamenik šefa italijanskog obaveštajnog odeljenja i 2015-2016. godine kao šef Kabineta komandanta te misije.  

Italijani su do sada pokazali svest o važnosti zaštite bezbednosti građana i kulturnih dobara. Istakli su se štiteći manastir Visoki Dečani i to je zadatak koji se zvanično navodi na listi prioriteta italijanskog sektora KFOR.

Novi komandant KFOR je tokom karijere bio angažovan u Iraku 2004. godine, u Libanu 2009. i u Avganistanu 2019-2020. godine a do sada je bio zamenika šefa Kabineta ministra odbrane zaduženog za vojna politička pitanja i direktora organizacije jedinice ministarstva za politiku odbrane.

General Barduani završio je vojnu srednju školu i vojnu akademiju i promovisan je u čin potporučnika 1990. godine. Kao mladi oficir službovao je u konjičkim izviđačkim jedinicama i nastavnim centrima i od 1994. do 1996. godine bio je u tri ture na zadacima zaštite poretka komandir voda zaduženog za podršku policiji.

Bio je i komandant u izviđačkim jedinicama ranga bataljona i puka i jedne od najvažnijih italijanskih jedinica – brigade Ariete.

Tokom karijere u visokim oficirskim činovima i kao general balansirano se kretao između komandnih dužnosti i odbrambene politike i zato je tokom mandata u Avganistanu dobio osetljivu poziciju komandanta sektora sa sedištem u Heratu – TAAC-West.

Od 2020. do 2022. godine bio je u Briselu u Vojnom komitetu EU kao načelnik Kabineta predsedavajućeg tog tela. Posle povratka u Italiju posvetio se politici odbrane.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com