U trendu

Izlazna anketa: Opozicioni Laburisti dolaze na vlast u Velikoj Britaniji

Do sada opozicioni Laburisti su na današnjim opštim izborima u Velikoj Britaniji za poslanike Donjeg doma britanskog Paralmenta pobedili ubedljivo – kako se i očekivalo – sa većinom od 170 poslaničkih mesta po izlaznoj anketi među glasačima za Bi-Bi-Si, ITV i Skaj.

Ako je ta prognoza tačna, to znači da će vođa Laburista Ser Kir Starmer (61) postati premijer sa 410 laburističkih poslanika – malo manje od ukupnog broja Tonija Blera iz 1997. godine.

Predviđa se da će do sada vladajući Konzervativci pasti na 131 poslanika, što je njihov najmanji broj od Drugog svetskog rata.

Predviđa se da će Liberalne demokrate biti treće sa 61 poslanikom.

Po izlaznoj anketi, broj poslanika Škotske nacionalne partije će pasti na 10, a predviđa se da će stranka Reform UK dobiti 13 poslanika.

Predviđa se da će Zelena stranka Engleske i Velsa udvostručiti svoj broj poslanika na dva, a umereno levičarska velška stranka „Plaid Cymru“ dobiti četiri poslanika. Za sve ostale se predviđa da će dobiti 19 mesta.

Izlazna anketa je zasnovana na izjavama birača na oko 130 biračkih mesta u Engleskoj, Škotskoj i Velsu. Anketa ne pokriva Severnu Irsku.

Na prethodnih pet opštih izbora, izlazna anketa je bila tačna s odstupanjem od 1,5 do 7,5 poslaničkih mesta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.