Jovančićević (DS): Održana sednica Glavnog odbora DS od velike važnosti, omogućava izbornu skupštinu

Potpredsednik Demokratske stranke (DS) Branimir Jovančićević ocenio je da sednica Glavnog odbora te stranke, koja je održana u subotu 26. oktobra, ima posebnu važnost, „mnogo veću od mnogih drugih koje su održane u poslednjih nekoliko godina“.

„Ona je omogućila da se 14. decembra 2024. godine održi izborna skupština, na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo stranke. To bi u normalnim vremenima bila jedna obična vest. Međutim, u društvenim i političkim okolnostima u kojim živimo, ovaj događaj probija okvire običnog“, naveo je Jovančićević u pisanoj izjavi agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, Srbija je danas država u kojoj je u velikoj opasnosti opstanak parlamentarne demokratije.

„Već 12 godina je na delu politika s izraženim autokratskim i diktatorskim karakteristikama. Nju prati urušavanje institucionalnog delovanja i odlučivanja. Ona već toliko dugo traje da je počela polako da se preliva iz vladajućih krugova i u druge društvene sfere. Polako je počela da se uvlači i u političke organizacije koje se deklarišu kao demokratske. Jako opasan proces koji bi mogao da uništi i poslednje tragove demokratije i parlamentarizma“, ocenio je Jovančićević i naglasio da DS uspeva da se odupre takvim stremljenjima.

„Uspešno održana subotnja sednice Glavnog odbora zapravo je pokazala kako se i u ovako nedemokratskom društvenom ambijentu sistem odlučivanja ipak može zadržati u instituciji, u demokratskim okvirima. Time je osujećen upliv negativnih, nedemokratskih trendova po kojima se mišljenje pojedinca stavlja iznad odluke većine“, izjavio je on.

Na februarskoj sednici Glavnog odbora DS je definisano da se izbori u stranci održe šest meseci nakon završetka lokalnih izbora.

„Glavni odbor je u subotu imenovao Organizacioni odbor od deset članova sa zadatkom da pripremi izbore koje je za 14. decembar raspisao predsednik Zoran Lutovac. Sledeći demokratske principe, tako će i biti, a mišljenje pojedinaca da bi neki drugi put bio bolji, prosto mora da sačeka neku novu priliku“, istakao je potpredsednik DS.

Kao kandidati za predsednika stranke u ovom trenutku slove aktuelni predsednik stranke Zoran Lutovac, i sadašnji potpredsednik Miodrag Gavrlović.

„Na izbornoj skupštini će se birati i pet potpredsednika, vodeći računa da se zadovolje kriterijumi rodne ravnopravnosti. Biti predsednik DS jeste velika čast, ali i velika obaveza. Da li će se još neko od demokarata odvažiti da se kandiduje, ostaje da se vidi u danima koji su ispred nas. Opstanak DS-a je preduslov za opstanak demokratije u Srbiji“, naveo je potpredsednik DS-a Branimir Jovančićević.

Potpredsednik DS Miodrag Gavrilović rekao je ranije Beti da generalni sekretar Dušan Kostadinović i predsednik Pokrajinskog odbora Nebojša Novaković pokušavaju da onemoguće kvorum na Glavnom odboru, sa ciljem da se u DS-u ne održe izbori u predviđenom roku.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com